Connect with us

technokrata

A távközlési cégek beruházásaikat látnák veszélyben egy új adó miatt

Kütyük

A távközlési cégek beruházásaikat látnák veszélyben egy új adó miatt

Bár a kormányzat egyelőre nem adta konkrét jelét annak, hogy a távközlési cégekre is különadót vetne ki, szakmai körökben már beszélnek erről mint lehetőségről, jóllehet a Vodafone fikciónak tartja a feltételezést azért is, mert tapasztalatuk szerint a kormányzat megfontoltabban cselekszik, a szolgáltatókat érintő intézkedéseket megelőzően egyeztetni szokott.

A Vodafone hozzátette, bármilyen új adó bevezetése lassíthatja a cég beruházásait, illetve hatással lehet a fogyasztók pénztárcájára.

A Magyar Telekom pr-igazgatósága – a részletek ismerete nélkül – találgatásokba nem kívánt bocsátkozni. Az adónem bevezetésének mérlegelésekor a döntéshozók minden bizonnyal megfontolják a lehetséges hatásokat – köztük azt is, hogy egy ilyen kötelezettség hogyan fogná vissza a távközlési szektor évi százmilliárd forint nagyságrendű beruházásintenzív fejlesztéseit. Lapunk a napokban azt vizsgálta, hogy a különadó miként hatna a cégek papírjaira. Miró József, az Erste elemzője kifejtette, a korábbi pletykák szerint a pluszadó egy évig terhelné a távközlési és az energetikai szektort (Napi, 2010. szeptember 30., 13. oldal). (A témában lásd még írásunkat a 13. oldalon.)

A Telenornál szélesebb aspektusból közelítették meg a kérdést, és azt válaszolták: kutatási eredmények igazolják, hogy az internet-hozzáférés kiterjesztése mintegy 88 ezer munkahelyet teremtene Magyarországon 2020-ra és a megnövekedett internethasználat által generált gazdasági növekedésből eredően akár 805 milliárd forint többlet-adóbevételt jelenthetne ugyanebben az időszakban. Az új adók veszélyeztetnék a Telenor Magyarország és az iparág beruházásait a mobil szélessávú fejlesztésekbe, továbbá határozottan gátolnák az internettel összefüggő munkahelyteremtést.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle