Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefon-töltés, vezeték nélkül

Kütyük

Mobiltelefon-töltés, vezeték nélkül

Mágneses rezonanciával kísérletezik a Fujitsu.

A Fujitsu Laboratories Limited bemutatta új technológiájára épülő, vezeték nélküli töltőrendszereit, amelyek a mágneses rezonancia elvét alkalmazva, párhuzamosan képesek tölteni különböző típusú elektronikai készülékeket. A kifejlesztett elemzési és tervezési technológia használatával kompakt és vékony vevőegységet terveztek és legyártották a beépített vezeték nélküli töltést támogató mobiltelefonok prototípusát. A telefon-prototípusok az adóegység hatótávolságán belül bárhol, 85 százalékos hatásfokkal tölthetők, függetlenül az adóhoz viszonyított pozíciójuktól.

Fujitsu vezeteknelkuli toltest tamogato telefon prototipus

A Fujitsu megvizsgálta, hogyan változik a töltési teljesítmény az adó tekercsméretének függvényében akkor, amikor több készüléket is töltenek egyszerre: azaz egyetlen adó három vevőt szolgál ki. A három eszköz hatásos töltéséhez optimális tekercsméretet azonosító elemzés mintegy 10 percig tartott, ami alig egy-százötvened része a korábbi időtartamnak. A fejlesztési idő még több adó és vevő esetén is jelentősen rövidül.

Tervei szerint a Fujitsu a jövőben is használni fogja az új elemzési és tervezési technológiát a mobiltelefonok és más hordozható készülékek vezeték nélküli töltőrendszereinek fejlesztésére, és várhatóan 2012-ben lép piacra az új megoldást hasznosító termékekkel. A vállalat azt is vizsgálja, hogyan alkalmazhatná a munka eredményeit a hordozható elektronikán kívül, más területekre, pl. az áramköri vagy számítógépes lapkák közötti energiaátvitelre és elektromos autók mobil töltésére.

Az új technológiáról
A tekercsmodellt elemző mágnesesmező-szimulátor és a rezonanciafeltételeket (köztük a kondenzátormodellt) elemző speciális áramköri szimulátor ötvözésével segíti a több adó- és vevőegységet támogató, vezeték nélküli töltőrendszerek gyors és pontos tervezését – különböző tekercsméretek alkalmazásával. A töltés hatásfokát maximáló felmérő funkcióval automatizálja a kívánt rezonancia-feltételeknek megfelelő, vezeték nélküli töltőrendszer megtervezését. A két technológia együtt alkotja a világ első, gyakorlatban is működőképes tervezési szimulátorát, amellyel gyorsan és pontosan megtervezhetők az adott rezonanciafeltételeket kielégítő adó- és vevőegységek.

Fujitsu vezeteknelkuli toltes prototipus



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés