Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felelőtlen tinédzserek az Interneten

Kütyük

Felelőtlen tinédzserek az Interneten

Napjaink fiataljai egyre érzéketlenebbek lesznek társaik iránt – és ez az Interneten is kiütközik.

Bezzeg a mi időnkben – hangzik el viszonylag gyakran ez a gyűlölt kifejezés az idősebbek szájából. Jelen esetben azonban igazuk lenne: a mai fiatalok, a digitális tinédzserek valóban eltérnek szüleik, nagyszüleik generációjától, már ami az egymással való kapcsolatot illeti. Ezt a jelenséget boncolgatta Carrie James, a Harvard Egyetem kutatóigazgatója. A Mashable által korábban rendezett, a társas viselkedés átalakulását firtató rendezvényén ki is fejtette véleményét a szakember.

James szerint a média, azaz internetes felületek felhasználhatók, és a fel is kell használni a fiatalok online viselkedésének fejlesztésére, korrekciójára. Harvardi kollégáival együttműködve emiatt hozta létre a GoodPlay Project kezdeményezést. A tanulmány a digitális fiatalság etikus érzékenységét kívánta felderíteni: a fiatalok identitáshoz, magánszférához, tulajdonhoz való hozzáállását, hitelességét és a közösségi életben való részvételét vizsgálta.

A kutatás során a csapat lesújtó tapasztalatokat szerzett. Véleményük szerint a mai tinédzserek többsége híján van az etikus gondolkodásmódnak, vagyis többnyire nincsen tekintettel másokra, amikor a webet használja. Ezen James szerint változtatni lehet és kell is: a kutató úgy véli, hogy most egyedülálló lehetőség kínálkozik a szemléletformálásra. A fenti videóban javaslatokat is tesz erre, érdemes tehát végig- (vagy legalább bele)nézni.

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
Segélyvonal és e-mailes tanácsadás gyerekeknek: www.kek-vonal.hu

Általános jelenség
Jól jelzi, hogy nem csak az angolszász területeket érinti a probléma, hogy a témát részben a tegnap és ma megrendezésre kerülő, hazánkban tartott nemzetközi konferencia is boncolgatja. „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” címmel futó rendezvényen szakemberek vitatják, hogyan befolyásolja az internet a gyermekek és fiatalok fejlődését, életét. Közel ötven magyar és külföldi elméleti és gyakorlati szakember tart előadást kutatási tapasztalatairól plenáris üléseken és két szekcióban.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnökének véleménye szerint fontos, hogy a gyermekek és a tinédzserek képesek legyenek felelősségteljesen kezelni és irányítani saját online identitásukat, ugyanakkor hogy tiszteletben tartsák azt is, hogy mindenki önmaga dönthet arról, milyen információkat, képeket oszt meg magáról az interneten. „Sajnos az internetet sokan nem csak tanulásra, szórakozásra és levelezésre, hanem mások zaklatására, kémlelésére is használják. Ez ellen lehet és kell védekezni.”- nyilatkozta Edvi a konferencia előtt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés