Connect with us

technokrata

Blamázs: saját tesztjén hasalt el a Firefox

Kütyük

Blamázs: saját tesztjén hasalt el a Firefox

A Mozilla fejlesztői külön böngészősebesség-mérő programot készítettek, amivel végül csak azt tudták igazolni, hogy a Tűzróka a leglassabb.

A Firefox, de különösen a Google Chrome megjelenése óta kedvelt összehasonlítani a böngészőket, sebességük tekintetében. Habár ezekből az elmúlt években rendre az Internet Explorer keveredett ki utolsóként, nemrég megváltozott a helyzet. Ezúttal azonban nem Redmond browseréről lesz szó, hanem arról, hogy a nyíltforrású riválisok egyike „lőtte tökön” saját magát.

Nemrég tette közzé saját, állítása szerint a valóságos böngészési körülményekhez jobban igazodó benchmarkját a Mozilla, melyet Kraken névre keresztelt. Kifejezetten Javascript teljesítményt vizsgál, az adott böngésző minél alacsonyabb pontszámot kap rajta (vagyis minél gyorsabban végez vele), annál jobbnak számít. A Krakennel azt akarta igazolni az alapítvány, hogy nemsokára megjelenő, hardveres gyorsítást is alkalmazó Firefox 4 szoftvere 250 százalékkal gyorsabb, mint a jelenleg használt.

A The Inquirer online IT-bulvármagazin azonban a tesztek lefuttatásakor érdekes momentumra figyelt fel. A Tűzróka 36 százalékkal bizonyult lassabbnak, mint leggyorsabb riválisa, a norvég fejlesztésben készülő Opera 10.62-es változata (12628,2 ms). Második helyre jött fel a Chrome 6.0.472.es változata 14442,3 ms-os teljesítménnyel, míg harmadik lett az Apple bábáskodásával fejlődő Safari 5.0.2 – ezen a platformon 17141,5 ms-ot mértek. Utolsó helyre futott be a Firefox 3.6.10-es változata, mely a Safaritól nem sokkal elmaradva 17258 ms-ot produkált. Mindez grafikusan:

Ez persze nem jelenti azt, hogy az új generáció ne lenne gyorsabb – inkább csak rávilágít arra, hogy a Firefox fejlesztőinek ideje lesz összekapniuk magukat, mert az utóbbi időben „elkényelmesedett” picit az alapítvány gondozásában készülő browser. Mindazonáltal érdemes a legújabb változatot letölteni, hiszen az több hibajavításon is átesett, és így biztonságosabb, mint elődei.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom