Connect with us

Napos idő várható elszórtan felhőkkel

Kütyük

Napos idő várható elszórtan felhőkkel

ERP időjárás-jelentés.

Az utóbbi években végre az üzleti informatikai megoldások, így az integrált vállaltirányítási (ERP) rendszerek felhasználói felett is “kisütött a nap”, hiszen e rendszerek fejlesztésénél is előtérbe került a felhasználói élmény fokozása, a barátságosabb, intuitívabb felhasználói felületek kialakítására való törekvés a korábbi szürke, egyhangú felületek helyett. A felhasználók hatékonyságának további fokozására tett erőfeszítések eredményeként úgy tűnik, hogy a következő években a közösségi oldalak bizonyos funkciói is beköltöznek az ERP-rendszerekbe.

Élmény használni

Az IFS svéd gyökereihez méltóan az ergonomikus üzleti megoldások fejlesztésének egyik éllovasa. IFS Enterprise Explorer nevű felhasználói felületükkel kettős célt kívánnak elérni. Egyrészt a számítógép, a videojáték előtt felnőtt és mára munkavállalóvá érett generáció elvárásainak megfelelő felhasználói felülettel ellátni az IFS Applications integrált vállalatirányítási rendszert, másrészt pedig a felhasználók hatékonyságának fokozása a kezelői felület olyan módon történő átalakításával, hogy a felhasználók valóban arra a feladatra koncentrálhassanak, amit a rendszerrel meg kell oldaniuk, és ne a feladat elvégzéséhez szükséges információk, funkciók, ablakok keresgélésével menjen el munkaidejük jelentős része. A felhasználói hatékonyság fokozásában jelentős eredményeket lehet elérni az alkalmazáson belüli navigációs és keresési funkciók újragondolásával és továbbfejlesztésével, hiszen az ablakok és funkciók így már kézre esnek, valamint az adatok egy része is könnyedén hozzáférhető. Nem szabad azonban elfeledkeznünk arról, hogy az ERP-rendszer által kezelt információáramlás néhány speciális esetet leszámítva mindig valamilyen fizikai világban létező anyagáramláshoz kapcsolódik, melyek létrejöttéhez emberek összehangolt együttműködése szükséges. Ahhoz, hogy az ERP-rendszer megfeleljen a vele szemben támasztott egyik legfontosabb követelménynek vagyis, hogy hűen tükrözze az anyagi folyamatokat, rendkívül fontos, hogy az ERP-rendszer felhasználók a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban cserélhessenek információt.

Közösségi funkciók az ERP-ben

Adódik az ötlet, hogy ha a felhasználók nagy része már “profi” módon és napi szinten alkalmazza a különböző közösségi oldalakat magán jellegű vagy akár üzleti információk megosztására, akkor vajon nem lenne-e érdemes a közösségi oldalak bizonyos funkcióit a vállalatirányítási rendszerekben is megvalósítani? Az IFS az ehhez hasonló kérdések megválaszolására külön szervezeti egységet hozott létre kutatás-fejlesztési részlegén belül IFS Labs néven. Az IFS Labs feladata egyrészt a szélesebb körű rendszerbe állításra még nem kész fejlesztések, koncepciók tesztelése, másrészt pedig új utak keresése az integrált vállalatirányítási rendszerek funkcionalitását illetően. Termékfejlesztési filozófiájának megfelelően mindkét feladatot meglévő Ügyfeleivel szoros együttműködésben végzi az IFS. Az IFS Labs projektjei között jelenleg kiemelt prioritással rendelkeznek azok, melyek bizonyos közösségi funkciók ERP-rendszerben való alkalmazását célozzák.

Az IFS Board a közösségi oldalak (például Facebook, Twitter) üzenőfalaihoz hasonló funkcionalitást valósít meg az IFS Applications ERP-rendszerben azzal a különbséggel, hogy az IFS Board-ra küldött üzenetekre is érvényesek az ERP-rendszerben érvényes jogosultsági beállítások, így az új funkció bevezetése mellett is biztosított, hogy csak azok a felhasználók férjenek hozzá bizonyos tartalmakhoz, melyekhez jogosultságuk van. Ahogyan a közösségi oldalakon hivatkozásokat csatolhatunk az üzenetekhez, úgy az IFS Board-ra küldött üzenetekhez automatikusan hozzáadódik például az éppen aktuális lekérdezésünk, így azok a felhasználók, akiknek megfelelő a jogosultságuk, üzenetünket a teljes kontextusával együtt tekinthetik meg.

Az IFS WikiHelp lehetővé teszi, hogy a felhasználók saját igényeik szerint szabhassák testre IFS Applications rendszerük súgóját, így azon felül, hogy egymás munkáját segítik egyben egy folyamatosan frissülő, bővülő szervezeti tudásbázist építve. Akár teljesen új fejezetekkel is bővíthetik a “gyári” súgót vagy rövidebb megjegyzéseket fűzhetnek egy-egy témához.

Az IFS Communicator a népszerű csevegés (chat) funkciót integrálja az ERP-rendszerbe az információcsere fokozására. Természetesen itt is érvényesek a vállalatirányítási rendszer jogosultsági szabályai, tehát a felhasználók biztonságosan válthatnak üzenetet egymással, viszont az IFS Communicator alkalmas külső érintettekkel, például ügyfelekkel, beszállítókkal, partnerekkel való kapcsolattartásra is, sőt az üzenetváltás szövege elmentésre és hozzácsatolásra kerülhet egy megfelelő üzleti objektumhoz, például ahhoz a vevői rendeléshez, mely az üzenetváltás témája volt. Amennyiben a csevegés szóban történt, úgy a hangfájl, ha kamerát is használtak a felek, akkor a videó fájl is mentésre kerülhet.

Lassan növekvő felhőzet

“Az Egyesült Államokban már meghozta az első “felhőket” a jövő szele, mely lassan Nyugat-Európát is eléri, azonban Magyarországon még viszonylag szélcsend van” – fogalmazott Weiszbart Zsolt, az IFS Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, aki a közelmúltban tért haza a Szilícium-völgyből, miután egy évet a Stanford Egyetemen töltött. Az ügyvezető szerint azonban valójában Amerikában is csak a nagyobb cégek kis része alkalmazza a számítási felhő (cloud computing), valamint a szoftver, mint szolgáltatás (Software as a Service, SaaS) technológiákat, bár kétségtelen, hogy ezek a tengerentúli informatikai-üzleti sajtó manapság legfelkapottabb témái, melyeket a szoftveripar jövőjeként emlegetnek. Weiszbart Zsolt szerint mindazonáltal a paradigmaváltás már megtörtént, és az új cégek már alkalmazzák ezeket a technológiákat, melyet a szolgáltatásokhoz szükséges infrastruktúra (szélessávú Internet, mobiltechnológia) robbanásszerű fejlődése is elősegített. Az ügyvezető szerint a szóban forgó technológiák hazai és kelet-közép-európai terjedését a piacok kis mérete, valamint az informatikai kultúra viszonylagos alacsonyabb szintje korlátozhatja.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom