Connect with us

technokrata

Útvonaltervezés SMS-ben elküldött cím alapján

Kütyük

Útvonaltervezés SMS-ben elküldött cím alapján

Mobilnavigáció új alapokon.

Álami támogatással
A navigációs vállalat által elnyert, a vállalat infrastruktúrájában, egyetemi és független kutatási csoportokkal együttműködésben megvalósuló projekt a KMOP-2009-1.1.1: „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati konstrukcióhoz kapcsolódik. A projekt volumene 650 millió forint, melyből közel 300 millió forintot az állami és európai uniós támogatások biztosítanak.

Közös fejlesztési projektbe fogott a Nav N Go Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az U1 Research Nonprofit Kft. Egyik legfontosabb mérföldköve a szemantikus tartalomkezelés fejlesztése, vagyis, egy olyan jelentésalapú tartalomkezelés megvalósítása, amely az összes elérhető tartalomforrásban, akár egy SMS-ben is felismeri és kezeli a helyhez köthető információkat. Ezáltal, például, egy címet tartalmazó SMS-ben a rendszer automatikusan felismeri a helyet, megtervezi az oda vezető útvonalat, sőt, azt is kijelzi, hogy az SMS-ben jelzett időpontra odaérünk-e a találkozóra. A navigáció így szinte emberi módon, nem csak rideg GPS koordináták alapján működhet.

A kifejlesztendő platform lehetővé teszi olyan szoftverfejlesztő cégek részére is helyfüggő, összetett mobilalkalmazások fejlesztését, akik korábban navigációs és térképészeti szaktudás hiányában nem vállalkozhattak ilyesmire.

A projekt során a mobil eszközök kezelésének hatékonyabb módjait is kutatják majd, hiszen mobil eszközök esetében, elsősorban azok kis mérete miatt, a navigáció használata gyakran problémát okoz. A felhasználási módok felmérésével és a legújabb hangképzési és beszéd-felismerési algoritmusok használatával, hangvezérlés által hatékonyabb kezelés lesz majd elérhető a prototípusban.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül működő projektben a Nav N Go Kft. a fejlesztési tevékenységek koordinálásában és saját kísérleti fejlesztések végrehajtásában is szerepet vállal. Az egyetemi és független kutatócsoportok feladata a platform architektúrájának specifikálása, annak célcsoportos viselkedéselemzés alapján történő kutatása és a tartalom-feldolgozás lesz.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp