Connect with us

technokrata

Kütyük

Gépuralom

“Mivel a készülékek ismerik a felhasználójuk életét, képesek lesznek előrevetíteni az igényeit is.” – az Intel bemutatta az emberi agy-számítógép interfészt.

Justin Rattner, az Intel alelnöke, az Intel Labs igazgatója, az Intel műszaki vezérigazgatója és vezető munkatársa az Intel Developer Forumon bejelentette, hogy a számítástechnika jövője a gazdag, kontextus-tudatos felhasználói élményekben rejlik. A fórumon Rattner bemutatta, miként változtathatja meg az eszközök kontextus-tudatossága annak a természetét, hogy a felhasználók milyen módon érintkeznek azokkal és az általuk nyújtott szolgáltatásokkal.

„A GPS-koordinátáim ismerete nem árul el sok rólam az okostelefonomnak. Képzeljük el viszont azt a készüléket, amely a különböző szenzoros csatornáknak köszönhetően felismeri, hogy a felhasználó mit csinál az adott pillanatban, legyen szó arról, hogy alszik az ágyában vagy éppen fut az egyik barátjával. Ez a technológia képes egyeztetni az olyan kemény szenzoros információkat, minthogy a felhasználó éppen hol és milyen körülmények között tartózkodik, az olyan lágy szenzoros információkkal, mint a felhasználó naptára, közösségi kapcsolatai, múltbeli preferenciái. Ezáltal a jövő készülékei folyamatosan érzékelni fogják, hogy a felhasználó hol tartózkodik, hol él, hol dolgozik, hol játszik. Mivel a készülékek ismerik a felhasználójuk életét, képesek lesznek előrevetíteni az igényeit is. Képzelje el, hogy a számítógépe arra figyelmezteti, érdemes lenne tíz perccel korábban elindulnia annak érdekében, hogy időben odaérjen a következő megbeszélésére, mert éppen forgalmi dugó van a városban. Vagy képzeljük el azt a „kontextus-tudatos” távirányítót, amely képes felismerni, éppen melyik családtag kezében van, majd automatikusan kiválasztja a Smart TV-n az illető kedvenceit. Ez a technológia most még talán sci-fi filmekbe illőnek tűnhet, azonban ezek a „kontextus-tudatos” számítástechnika ígéretei. Kísérleteinkkel nagy részüket már bizonyítani is tudjuk” – mondta Rattner.

A színpadon Rattnerhez Tim Jarrell, a Fodor’s Travel alelnöke és lapkiadója csatlakozott, aki további példákkal illusztrálta az addig elhangzottakat. Jarrell bemutatta a Fodor’s Travel Intellel együtt tervezett, kísérleti célú Personal Vacation Assistant elnevezésű programját, amely mobilinternet eszközön elérhető. A PVA számtalan kontextusforrást használ, így többek között a felhasználó személyes utazási preferenciái, korábbi tevékenységei, jelenlegi tartózkodási helye és naptári információi alapján valós idejű utazási javaslatokat kínál a nyaralók számára. A PVA a felhasználó kérésére képes készíteni akár egy utazási blogot is a nyaralás alatt, amelyet jegyzetekkel ellátott fényképekkel és videókkal gazdagít.

Rattner ezenfelül ismertette a „Socially Enabled Services” (Közösségi-alapú szolgáltatások) kutatási projektet, amely lehetővé teszi a valós idejű aktivitások érzékelését és értelmezését, amelyeket a felhasználó animált avatarok segítségével akár meg is oszthat „élőben és közvetlenül” a vele kapcsolatban lévő barátokkal és családtagokkal bármilyen kijelzőn, így a számítógép, okostelefon, mobiltelefon vagy TV képernyőjén is.

„Miközben azon dolgozunk, hogy kifejlesszük a kontextuális adatok érzékelésének, összegyűjtésének és megosztásának új módjait, egyre több figyelmet fordítunk az adatvédelem biztosítására is, mivel ezen technológiák során készülékek milliárdjai lépnek kapcsolatba egymással. Célunk azt lehetővé tenni, hogy a készülékek kontextuális információkat generáljanak és használjanak a fokozott felhasználói élmény kedvéért, ugyanakkor az új technológiák biztosítsák a személyes adatok védelmét is. Az adatbiztonság új szintjén számos Intel-hardver alapú technika megjelenése várható.” – tette hozzá Rattner.

A szituáció helyes észlelése
A fokozott felhasználói élmény tervezése azt igényli, hogy jól ismerjük és meg is értsük a fogyasztói viselkedést, valamint azt is, hogy a felhasználók mit részesítenek előnyben. Genevieve Bell, az Intel munkatársa, valamint az Intel laboratóriumában zajló, Interaction & Experience (Kölcsönhatás és Tapasztalat) elnevezésű kutatás vezetője a felhasználói élmény-tervezésről beszélt. „Célunk, hogy olyan élményben részesítsük a felhasználókat, amit valóban élvezni fognak. Az össze-vissza kiválasztott kontextus könnyen negatív élményhez vezethet. A kontextus működéséhez az emberközpontú tervezés a kulcs, amely ott kezdődik, hogy azzal dolgozunk, amit az emberek szeretnek” – mondta Bell.

Előadásának végén Rattner bemutatta az érzékelés végső példáját: az emberi agy-számítógép interfészt. A Human Brain (emberi agy) projekt keretén belül az Intel azt kívánja megvalósítani, hogy egy napon az emberek a gondolataik segítségével léphessenek kapcsolatba számítógépekkel és mobilkészülékekkel. A Carnegie Mellon Egyetemmel és a Pittburghi Egyetemmel kivitelezett közös projektjében az Intel laboratórium azt kutatja, mire következtethetünk a személy kognitív állapotáról az idegi tevékenységei alapján.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Black Friday

Dotkom

Indul a Black Friday hete az Euronics-ban

2019. november 12. kedd

Dotkom

Rekord összegű kártérítést kap a svéd Foreo

2019. november 8. péntek
JunctionX Budapest
red november

Dotkom

Black Friday helyett Red November a Vodafone-nál

2019. november 1. péntek
OTP Simple

Dotkom

Egyre többen vásárolunk mentett kártyaadatokkal

2019. október 31. csütörtök