Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

Gépuralom

“Mivel a készülékek ismerik a felhasználójuk életét, képesek lesznek előrevetíteni az igényeit is.” – az Intel bemutatta az emberi agy-számítógép interfészt.

Justin Rattner, az Intel alelnöke, az Intel Labs igazgatója, az Intel műszaki vezérigazgatója és vezető munkatársa az Intel Developer Forumon bejelentette, hogy a számítástechnika jövője a gazdag, kontextus-tudatos felhasználói élményekben rejlik. A fórumon Rattner bemutatta, miként változtathatja meg az eszközök kontextus-tudatossága annak a természetét, hogy a felhasználók milyen módon érintkeznek azokkal és az általuk nyújtott szolgáltatásokkal.

„A GPS-koordinátáim ismerete nem árul el sok rólam az okostelefonomnak. Képzeljük el viszont azt a készüléket, amely a különböző szenzoros csatornáknak köszönhetően felismeri, hogy a felhasználó mit csinál az adott pillanatban, legyen szó arról, hogy alszik az ágyában vagy éppen fut az egyik barátjával. Ez a technológia képes egyeztetni az olyan kemény szenzoros információkat, minthogy a felhasználó éppen hol és milyen körülmények között tartózkodik, az olyan lágy szenzoros információkkal, mint a felhasználó naptára, közösségi kapcsolatai, múltbeli preferenciái. Ezáltal a jövő készülékei folyamatosan érzékelni fogják, hogy a felhasználó hol tartózkodik, hol él, hol dolgozik, hol játszik. Mivel a készülékek ismerik a felhasználójuk életét, képesek lesznek előrevetíteni az igényeit is. Képzelje el, hogy a számítógépe arra figyelmezteti, érdemes lenne tíz perccel korábban elindulnia annak érdekében, hogy időben odaérjen a következő megbeszélésére, mert éppen forgalmi dugó van a városban. Vagy képzeljük el azt a „kontextus-tudatos” távirányítót, amely képes felismerni, éppen melyik családtag kezében van, majd automatikusan kiválasztja a Smart TV-n az illető kedvenceit. Ez a technológia most még talán sci-fi filmekbe illőnek tűnhet, azonban ezek a „kontextus-tudatos” számítástechnika ígéretei. Kísérleteinkkel nagy részüket már bizonyítani is tudjuk” – mondta Rattner.

A színpadon Rattnerhez Tim Jarrell, a Fodor’s Travel alelnöke és lapkiadója csatlakozott, aki további példákkal illusztrálta az addig elhangzottakat. Jarrell bemutatta a Fodor’s Travel Intellel együtt tervezett, kísérleti célú Personal Vacation Assistant elnevezésű programját, amely mobilinternet eszközön elérhető. A PVA számtalan kontextusforrást használ, így többek között a felhasználó személyes utazási preferenciái, korábbi tevékenységei, jelenlegi tartózkodási helye és naptári információi alapján valós idejű utazási javaslatokat kínál a nyaralók számára. A PVA a felhasználó kérésére képes készíteni akár egy utazási blogot is a nyaralás alatt, amelyet jegyzetekkel ellátott fényképekkel és videókkal gazdagít.

Rattner ezenfelül ismertette a „Socially Enabled Services” (Közösségi-alapú szolgáltatások) kutatási projektet, amely lehetővé teszi a valós idejű aktivitások érzékelését és értelmezését, amelyeket a felhasználó animált avatarok segítségével akár meg is oszthat „élőben és közvetlenül” a vele kapcsolatban lévő barátokkal és családtagokkal bármilyen kijelzőn, így a számítógép, okostelefon, mobiltelefon vagy TV képernyőjén is.

„Miközben azon dolgozunk, hogy kifejlesszük a kontextuális adatok érzékelésének, összegyűjtésének és megosztásának új módjait, egyre több figyelmet fordítunk az adatvédelem biztosítására is, mivel ezen technológiák során készülékek milliárdjai lépnek kapcsolatba egymással. Célunk azt lehetővé tenni, hogy a készülékek kontextuális információkat generáljanak és használjanak a fokozott felhasználói élmény kedvéért, ugyanakkor az új technológiák biztosítsák a személyes adatok védelmét is. Az adatbiztonság új szintjén számos Intel-hardver alapú technika megjelenése várható.” – tette hozzá Rattner.

A szituáció helyes észlelése
A fokozott felhasználói élmény tervezése azt igényli, hogy jól ismerjük és meg is értsük a fogyasztói viselkedést, valamint azt is, hogy a felhasználók mit részesítenek előnyben. Genevieve Bell, az Intel munkatársa, valamint az Intel laboratóriumában zajló, Interaction & Experience (Kölcsönhatás és Tapasztalat) elnevezésű kutatás vezetője a felhasználói élmény-tervezésről beszélt. „Célunk, hogy olyan élményben részesítsük a felhasználókat, amit valóban élvezni fognak. Az össze-vissza kiválasztott kontextus könnyen negatív élményhez vezethet. A kontextus működéséhez az emberközpontú tervezés a kulcs, amely ott kezdődik, hogy azzal dolgozunk, amit az emberek szeretnek” – mondta Bell.

Előadásának végén Rattner bemutatta az érzékelés végső példáját: az emberi agy-számítógép interfészt. A Human Brain (emberi agy) projekt keretén belül az Intel azt kívánja megvalósítani, hogy egy napon az emberek a gondolataik segítségével léphessenek kapcsolatba számítógépekkel és mobilkészülékekkel. A Carnegie Mellon Egyetemmel és a Pittburghi Egyetemmel kivitelezett közös projektjében az Intel laboratórium azt kutatja, mire következtethetünk a személy kognitív állapotáról az idegi tevékenységei alapján.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés