Connect with us

Az online-kereskedelemben dinamikusan nő a forgalom

Kütyük

Az online-kereskedelemben dinamikusan nő a forgalom

Idén várhatóan tovább nő a hazai elektronikus kereskedelmi értékesítések volumene, megközelítőleg 130-135 milliárd forintnyi termék cserélhet gazdát, szemben a tavalyi 99 milliárddal, illetve a 2008-ban mért 61 milliárddal (a turisztikai és biztosítási e-tranzakciók nélkül) – derül ki a GKIeNET felméréséből.

A korábbi évekhez képest kisebb a Netpincér.hu növekedési rátája, de még így is 30-40 százalékos plusz várható az előző időszakhoz képest – tudtuk meg Perger Péter ügyvezetőtől. Az étel házhoz szállítása iránti kereslet alakulását a válságnál nagyobb mértékben befolyásolja az időjárás: esőben vagy hideg időben nő a rendelések száma. Perger szerint a nyári forgalom- visszaesés 20-30 százalék lehet a téli hónapokhoz képest. Az erős verseny miatt az árak emelkedése mérsékelt, a legnagyobb problémát a vendéglátást erősen sújtó 25 százalékos áfa jelenti. Jelenleg napi ötezer rendeléssel körülbelül nyolcezer ember rendel ebédet és vacsorát a Netpincéren keresztül.
 

Az általános kiskereskedelmi forgalomcsökkenés ellenére mintegy 20 százalékkal emelkedő értékesítésről számoltak be a lapunk által megkérdezett internetes kereskedők is.

Az idei első két hónap visszaesése után folyamatosan emelkedik a műszaki és háztartási termékeket áruló eBolt forgalma, a havi adatok az előző év azonos időszakához képest 10 és 20 százalék közötti emelkedést mutatnak – mondta lapunknak Vajda Péter, az eBolt Kft. ügyvezetője. Pozitív tendenciákról számolt be az idei első nyolc hónapról Várkonyi Balázs, az Extreme Digital (ED) Zrt. ügyvezető igazgatója is: a társaság az előző év azonos időszakához képest 18 százalékos forgalomnövekedés ért el, ami elsősorban az internetelérés vidéki terjedéséből adódik. Az ingyenes vidéki kiszállítás bevezetésével az eBolt vidéki vásárlóinak száma megháromszorozódott. Az eBoltban az egy évvel korábbihoz képest a háztartási gépek és a szórakoztató elektronikai cikkek 17, a számítástechnikai eszközök 15 százalékos forgalomnövekedést mutatnak. Az ED notebookokból 14, televízióból 10, okos telefonból 50 százalékkal többet adott el, mint 2009 azonos időszakában, háztartási gépekből pedig közel 80 százalékkal fogyott több. A háztartási gépek internetes termékké alakulása elsősorban a könnyebben összehasonlítható áraknak, illetve a vásárlástól elállás nyolc napon belüli lehetőségének köszönhető – tette hozzá az ügyvezető. A piaci szereplők tapasztalatai szerint a darabszám emelkedése mellett csökkent az egy eladott termékre jutó összeg: az ED-nél például a darabszám 30, a forgalom 18 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, az átlagos kosárérték pedig 13 százalékkal csökkent. Egyre több vásárlót kell megszólítani, ugyanazon forgalom elérése nagyobb ráfordítást igényel – hangsúlyozta Várkonyi.

A fizetési és szállítási módokban azonban nincs elmozdulás, a magyar vásárlók nem használják nagyobb bizalommal az online megoldásokat, sokan lakcímüket sem szívesen osztják meg a kereskedőkkel. Az árak az év elején még nem emelkedtek, június óta azonban az árlistát az árfolyammozgások ellenére korábban tartó gyártók is áremelésre kényszerültek, októbertől pedig újabb emelések várhatók – fejtette ki Vajda. Várkonyi szerint korábban az árak évente 15-20 százalékkal csökkentek, az idén azonban a forintárfolyam ingadozása miatt előfordult, hogy bizonyos termékek az árcsökkenés ellenére drágábban érkeztek hazánkba. A nagyobb kereskedőkre – a raktárkészletek méretéből adódóan – ez kevésbé hat negatívan, a kisebb szereplőknek azonban komoly problémát jelenthet.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat

Dotkom