Connect with us

Telekom-botrány

Kütyük

Telekom-botrány

A Deutsche Telekom főnöke kedden visszautasította azt a gyanúsítást, miszerint szerepet játszhatott a német távközlési konszern magyar leányvállalatánál fölfedett pénzügyi visszaélésekben.

Az MTI berlini irodájának megkeresésére reagálva Mark Nierwetberg, a Deutsche Telekom AG kommunikációs részlegének vezetője közölte: René Obermann nyomatékosan leszögezi, hogy a vele szemben fölmerült vesztegetési gyanú teljesen alaptalan, s ez rövid időn belül be fog bizonyosodni.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Deutsche Telekom már öt éve együttműködik a kérdéses ügyet vizsgáló nyomozó hatóságokkal. Ezek legutóbbi lépései “érthetetlenek a cég számára” – utalt Nierwetberg a konszern székházában és Obermann lakásában augusztus végén végrehajtott házkutatási akciókra.

A Deutsche Telekom AG teljes mértékben együttműködött és együttműködik a nyomozást kezdeményező amerikai tőzsdefelügyelettel, ez a nyomozás azonban soha nem irányult René Obermann ellen – hangsúlyozta a bonni konszern kommunikációs részlegének vezetője.

Egy német hetilap hétfőn adta hírül, hogy a tőzsdén jegyzett cég bonni székházának átvizsgálásával egyidejűleg az ügyészség munkatársai házkutatást tartottak a Deutsche Telekom elnökének lakásán is. Az okot erre a Magyar Telekom üzleti könyveiben talált szabálytalan kifizetések szolgáltatták. Amikor ezek történtek (2005-ben), Obermann volt a német konszern nemzetközi mobiltelefon-részlegének a vezetője.

A nyomozás középpontjában a budapesti cég macedóniai és montenegrói leányvállalatai által kötött tanácsadói szerződések állnak. Az üzleti könyveket vizsgáló Pricewaterhouse-Coopers emberei a 2005. év kimutatásait átnézve gyanús kifizetésekre bukkantak; emiatt nem is hagyták jóvá a számokat.

A kifogásuk az volt, hogy a jelentős összegű kifizetésekkel szemben nem állt megfelelő szolgáltatás. A bonni Telekom-központban összesen hétmillió euróról tudnak. Ez a pénz állítólag politikusok és magas beosztású kormányhivatalnokok megkenését szolgálta. A milliókat a tanácsadó cégek – saját jutalékuk levonása után – továbbadták a célszemélyeknek. A “kenési akció” célja állítólag az volt, hogy előnyös helyzetbe kerüljenek a piac szabályozása során.

A Financial Times Deutschland kedden szokatlannak nevezte, hogy az ügyészség egy német konszern főnökének magánlakásán tart házkutatást. A lépés azért is kelt meglepetést, mert a Magyar Telekom gyanús ügyében már évek óta folyik ügyészségi vizsgálat, és a bonni konszern több alkalommal tett közzé dokumentumokat az esettel kapcsolatban. Az ügy mindenesetre ráirányítja a figyelmet arra, milyen problémákba ütközik a Deutsche Telekom Kelet-Európában, ahol újra meg újra kénytelen tisztátlan üzleti praktikákkal szembesülni – írta a FTD.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő