Connect with us

Hirdetés

technokrata

Telekom-botrány

Kütyük

Telekom-botrány

A Deutsche Telekom főnöke kedden visszautasította azt a gyanúsítást, miszerint szerepet játszhatott a német távközlési konszern magyar leányvállalatánál fölfedett pénzügyi visszaélésekben.

Az MTI berlini irodájának megkeresésére reagálva Mark Nierwetberg, a Deutsche Telekom AG kommunikációs részlegének vezetője közölte: René Obermann nyomatékosan leszögezi, hogy a vele szemben fölmerült vesztegetési gyanú teljesen alaptalan, s ez rövid időn belül be fog bizonyosodni.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Deutsche Telekom már öt éve együttműködik a kérdéses ügyet vizsgáló nyomozó hatóságokkal. Ezek legutóbbi lépései “érthetetlenek a cég számára” – utalt Nierwetberg a konszern székházában és Obermann lakásában augusztus végén végrehajtott házkutatási akciókra.

A Deutsche Telekom AG teljes mértékben együttműködött és együttműködik a nyomozást kezdeményező amerikai tőzsdefelügyelettel, ez a nyomozás azonban soha nem irányult René Obermann ellen – hangsúlyozta a bonni konszern kommunikációs részlegének vezetője.

Egy német hetilap hétfőn adta hírül, hogy a tőzsdén jegyzett cég bonni székházának átvizsgálásával egyidejűleg az ügyészség munkatársai házkutatást tartottak a Deutsche Telekom elnökének lakásán is. Az okot erre a Magyar Telekom üzleti könyveiben talált szabálytalan kifizetések szolgáltatták. Amikor ezek történtek (2005-ben), Obermann volt a német konszern nemzetközi mobiltelefon-részlegének a vezetője.

A nyomozás középpontjában a budapesti cég macedóniai és montenegrói leányvállalatai által kötött tanácsadói szerződések állnak. Az üzleti könyveket vizsgáló Pricewaterhouse-Coopers emberei a 2005. év kimutatásait átnézve gyanús kifizetésekre bukkantak; emiatt nem is hagyták jóvá a számokat.

A kifogásuk az volt, hogy a jelentős összegű kifizetésekkel szemben nem állt megfelelő szolgáltatás. A bonni Telekom-központban összesen hétmillió euróról tudnak. Ez a pénz állítólag politikusok és magas beosztású kormányhivatalnokok megkenését szolgálta. A milliókat a tanácsadó cégek – saját jutalékuk levonása után – továbbadták a célszemélyeknek. A “kenési akció” célja állítólag az volt, hogy előnyös helyzetbe kerüljenek a piac szabályozása során.

A Financial Times Deutschland kedden szokatlannak nevezte, hogy az ügyészség egy német konszern főnökének magánlakásán tart házkutatást. A lépés azért is kelt meglepetést, mert a Magyar Telekom gyanús ügyében már évek óta folyik ügyészségi vizsgálat, és a bonni konszern több alkalommal tett közzé dokumentumokat az esettel kapcsolatban. Az ügy mindenesetre ráirányítja a figyelmet arra, milyen problémákba ütközik a Deutsche Telekom Kelet-Európában, ahol újra meg újra kénytelen tisztátlan üzleti praktikákkal szembesülni – írta a FTD.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés