Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tippek-trükkök a Google Chrome-hoz – 2. rész

Kütyük

Tippek-trükkök a Google Chrome-hoz – 2. rész

Sokkal több rejlik a Google böngészőjében, mint ami elsőre látszik. Pár kattintással hasznos, kényelmes és testreszabott funkciókat kaphatunk, érdemes próbát tenni!

Amikor két éve előrukkolt browserének első változatával az amerikai keresővállalat, rögtön puritán (vagy letisztult, ha úgy jobban tetszik) külsejével kezdett hódítani (na és gyorsaságával). Habár ez a fajta egyszerűség időközben a Chrome védjegye lett, a Google rájött, hogy itt-ott érdemes belenyúlni a programba, és olyan funkciókkal felvértezni, amik a kicsit érdeklődőbbek számára hasznosnak bizonyulnak majd. Folytassuk hát a tegnap megkezdett listát, amivel még kényelmesebbé és hatékonyabbá tehetjük a böngésző használatát!

Chrome tune-up

Kezdőlapok
Ahelyett, hogy csak egy kezdőlapot használnánk, a Chrome indításakor akár egyszerre többet is megnyithatunk. Ennek beállítása ráadásul nem is nehéz. Csak rá kell kattintani a címsor mellett található csavarkulcs ikonra, ki kell választani az „Options” (Beállítások), majd a „Basic” (Alapok) lehetőséget, itt pedig az „On Startup” (Kezdő oldalak) listából az „open the following pages” (A következő oldalak megnyitása:) lehetőséget. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy hozzáadjuk azoknak az oldalaknak a webcímét, amiket meg akarunk nyitni indításkor.

Hiányzik a Home gomb?

Chrome tune-up

A minimalista design áldozatává vált a „Home” (Kezdőlap) gomb, mely a Chrome-ban nem látható a kezelőfelületen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is létezik – pár kattintással előcsalhatjuk az oldal újratöltésére használható gomb és a címsor közé. Kattintsunk a már ismert csavarkulcs ikonra, válasszuk az „Options” menüt, azon belül pedig kattintsunk a „Basic” fülre. Itt válasszuk ki a „show Home button on the toolbar” (Kezdőlap gomb megjelenítése az eszköztáron) lehetőséget, és voila.

„És hova küldhetjük az árut?”

Chrome tune-up

Újra és újra megadni címünket az online áruházakban, meglehetősen unalmas és felesleges tevékenység. Erre is kínál megoldást a Chrome: a böngésző AutoFill funkcióján keresztül rögzíthetjük lakcímünket, amit így automatikusan beilleszt a szoftver minden egyes alkalommal, amikor arra szükség van a weben. Ehhez nem kell mást tenni, mint a csavarkulcs ikonra kattintva előnyíló menüben kiválasztani az „Options”, majd a „Personal Stuff” (Személyes dolgok) opciókat, itt pedig az „AutoFill options” (Automatikus kitöltési lehetőségek) illetve az „Add address” (Cím hozzáadása) kiválasztásával beírhatjuk fontosabb adatainkat (név, cím, telefonszám, e-mailcím stb.). Ugyanilyen módon hitelkártya-információinkat is begépelhetjük, de ez – biztonsági okokból – nem javasolt.

Chrome tune-up

Letöltések, megnyitott oldalak, kedvenc weblapok
Tegnapi cikkünkben már érintettük a címsor intelligens mivoltát. Nemcsak számolni lehet a funkcióval, hanem böngészési adatainkhoz is hozzáférést nyújthat. Kedvenc oldalainkat a „chrome://bookmarks” paranccsal hozhatjuk elő, letöltéseinkhez a „chrome://downloads” paranccsal férhetünk hozzá, míg a „chrome://history” révén a korábban megnyitott weboldalak listáját kapjuk kézhez.

Kétrészes cikkünkkel (melynek első fele itt olvasható) csak betekintést akartunk nyújtani abba, hogy a Chrome néhány kattintással mennyire kezesbáránnyá tehető. Azt azért nem mondanánk, hogy a lehetőségek korlátlanok, de majdnem azok – ahogy a Firefoxhoz, úgy a Google böngészőjéhez is telepíthetők pluginek, így szinte a végtelenségig kitolható a szoftver funkcionalitása. Reméljük, sikerült kedvet csinálni a testreszabáshoz – annak pedig, aki még nem próbálta ki a Chrome-ot: ezen a linken keresztül megteheti.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés