Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tippek-trükkök a Google Chrome-hoz – 1. rész

Kütyük

Tippek-trükkök a Google Chrome-hoz – 1. rész

Sokkal több rejlik a Google böngészőjében, mint ami elsőre látszik. Pár kattintással hasznos, kényelmes és testreszabott funkciókat kaphatunk, érdemes próbát tenni!

Amikor két éve előrukkolt browserének első változatával az amerikai keresővállalat, rögtön puritán (vagy letisztult, ha úgy jobban tetszik) külsejével kezdett hódítani (na és gyorsaságával). Habár ez a fajta egyszerűség időközben a Chrome védjegye lett, a Google rájött, hogy itt-ott érdemes belenyúlni a programba, és olyan funkciókkal felvértezni, amik a kicsit érdeklődőbbek számára hasznosnak bizonyulnak majd. Lássunk néhány példát arra, hogyan érhetjük el, hogy még kényelmesebb és hatékonyabb legyen a böngésző használata!

Indítás asztalról
Abban a korban, amikor már egy Quake szintű játék is futtatható böngészőben, igazán nincs szükség arra, hogy éles határvonalat húzzunk a webes és a telepített alkalmazások közé. Ezt az átmenetet mossa el még inkább a Chrome azon lehetősége, melyet az címsor mellett található csavarkulcs gombbal előnyíló menü „Tools” (Eszközök) opciójára kattintva érhetünk el. Ha itt kiválasztjuk a „Create applications shortcuts…” (Parancsikonok létrehozása az alkalmazásokhoz…) lehetőséget, akkor egy új ablakban beállíthatjuk, hogy az aktuális oldalt közvetlenül a desktopról, ikonként kattintva is elérhessük.

Chrome tune-up

Gyakran használt oldalak
Általános köztudatba a Windows Vistával került a „pinnelés”, azaz egy alkalmazás Taskbarra (Tálcára) tűzése. Erre már képes az új Chrome is, igaz, itt nem a Windows kezelőfelületéhez rögzíthetjük az általunk gyakran használt weboldalakra mutató ikonokat, hanem a böngésző címsora fölé. Ennek már csak azért is van értelme, mert így jóval kevesebb helyet foglal el egy megnyitott weblap füle, hiszen csak annak favikonját mutatja, az oldal neve helyett. Ha ki szeretnénk próbálni: a megnyitott website fülére jobb gombbal kattintva hozzá kell tűzni az oldalt (Pin tab), ami így az összes többi fül elé kerülve „odaragad” a kezelőfelületre. Ugyanezzel a módszerrel el is távolíthatjuk a feleslegessé vált fület a sorból.

Chrome tune-up

Gyakran használt oldalak 2
Maradjunk még kicsit a kedvenc oldalaknál! Nem csak legfelülre, a fülek mellé rögzíthetjük a gyakran látogatott website-ok ikonjait, hanem megtehetjük ezt a címsor és a megjelenített tartalom között is. Ehhez először is be kell kapcsolni a könyvjelző sort: a már ismert helyen levő csavarkulcs ikonra kattintva megnyíló menüből válasszuk a „Tools” pontot, majd kattintsunk az „Always show bookmarks bar” (A könyvjelzősáv állandó megjelenítése) opcióra. Ezt jobb gombbal kattintva előcsaljuk a helyi menüt, és az „Add page…” (Oldal hozzáadása…) használatával rögzítjük a nekünk tetsző oldalt. Ezután, ha megelégszünk csak a favikonokkal, akkor a jobb kattintással előhozható menüben kiválasztjuk az „Edit” (Szerkesztés) opciót, és töröljük az oldal nevét.

Chrome tune-up

Számológép helyett
Ez a funkció nem akkora újdonság; annak, aki már használt valaha is Internet Explorert, biztosan ismert lesz. Voltaképp arról van szó, hogy külső alkalmazás (vagy uram bocsá, egy fizikailag is létező számológép) helyett magát a böngészőt is lehet számítási műveletek végrehajtására használni. Ismeri az alapműveleteket, tud százalékot számolni, mértékegységek között konvertálni és a többi. Tegyünk próbát, írjuk be a következő szöveget (idézőjel nélkül) a címsorba: „10% of 250”. Ennek eredményeként 25-öt kell kapjunk, ami pontosan 250 tíz százaléka. Az sem gond, ha nem tudunk angolul, az intelligens címsor „megérti” a matematikai jeleket.

Használjuk más gépen is beállításainkat!
Akkor lehet igazán hasznos a funkció, ha gyakran dolgozunk több különböző számítógép előtt. Ez a szituáció ugyanis gyakorlatilag megöli a testreszabás élményét, hiszen senki nem fog újra és újra konfigurálni, egyesével beállítgatni mindent, ahogy más PC-k elé ül. Erre azonban nincs is szükség – elég csak egyszer végigmenni a nekünk tetsző beállításokon, majd össze kell szinkronizálni ezt Google accountunkkal. Ezzel minden könyvjelző és kezelőfelületbeli beállítás eltárolódik a Google felhőben, ahonnan bármikor előcsalogathatjuk. Kattintsunk a csavarkulcsra, a menüből válasszuk az „Options” (Beállítások), majd a „Personal Stuff” (Személyes dolgok) lehetőséget, itt pedig a „Set up sync…” (Szinkronizálás beállítása…) opciót. A Google accountba való bejelentkezéssel rögzítésre kerülnek Chrome-os beállításaink, amit bármikor aktiválhatunk egy másik számítógépen, ha ott bejelentkezünk Google accountunkba.

Chrome tune-up

A lista itt folytatódik.

Google Chrome letöltés



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés