Connect with us

technokrata

Közép-Európa digitális utakon

Kütyük

Közép-Európa digitális utakon

A földfelszíni műsorszórás digitális átállásának köszönhetően robbanásszerűen megnő az ingyenesen elérhető csatornák száma egész Kelet-Közép-Európában, melyek ráadásul még a legkisebb falvakban is kristálytiszta minőségben jutnak el a lakosokhoz.

A régió legtöbb országában a digitális átállás a tervek szerint a következő két évben befejeződik. Az országok analóg tévérendszereiket fokozatosan átállítják digitális szolgáltatásra. Van, ahol e folyamat már idén nyáron befejeződött, így Lettországban június, Észtországban július óta a földfelszíni műsorszórásban már csak a digitális jel érhető el. Horvátország, Málta, Szlovénia és más országok is hamarosan követik az élen járó országok példáját és áttérnek a fejlettebb, digitális sugárzásra.

A KPMG új riportja, a CEE Digital Switchover Outlook 2010 rávilágít Kelet-Közép-Európa átállási stratégiáinak hasonlóságaira és különbségeire is – és így lehetőséget ad a megközelítések összehasonlítására. A digitális átállás ugyanis összetett folyamat, az analóg jel lekapcsolása, és ezzel párhuzamosan a digitális jeladás bekapcsolása pontos odafigyelést, finomhangolást igényel.

„Nem egészen három évvel ezelőtt a régió országainak komoly fejtörést okozott az EU által kitűzött 2012-es átállási határidő. Mára azonban minden jel szerint térségünk fejlődő gazdaságai képesek megvalósítani terveiket.” – mondta Várnai Éva, a vállalatcsoport magyarországi telekommunikációs és média üzletágának vezetője – „Ugyanakkor vannak, akik – nem sokkal, de mégis – lemaradnak a régió mögött a digitális átállás során: Lengyelország 2013-ban tervezi az átállás befejezését, Macedónia pedig 2015 decemberét tűzte ki céldátumként.”

Egyszerre vagy fokozatonsan?
A KPMG kutatása kimutatta, hogy a térség legtöbb országában információs kampányokkal készítik fel a televíziónézőket az átállással összefüggő feladatokra. A legtöbb esetben a kormányzatok kedvezményt biztosítanak az analóg tévékészülékkel rendelkezők számára digitális jelátalakító vásárlására. A digitális átállási stratégiák vizsgálata közben egy másik trendre is figyelmesek lehetünk. Az érintett országok rendszerint két csoportba sorolhatóak: egyrészt van, ahol országszerte egyszerre kapcsolják le az analóg jelet, mint Litvániában és Romániában, másrészt vannak országok, ahol fokozatosan, régiónként térnek át végleg a digitális sugárzásra, mint Lengyelországban és Magyarországon.

Hazánkban az elmúlt fél évben döntöttek a földfelszíni terjesztés átállásának regionális ütemezéséről. Ennek értelmében az analóg lekapcsolást három ütemben hajtják végre: az első körzet 2011-ben az első negyedév, a második körzet a második negyedév, a harmadik körzet az év végén áll át teljesen a digitális sugárzásra. Az érintett területek kijelölésére legkésőbb hat hónappal a lekapcsolás előtt sor kerül, azaz szeptember végére várható az elsőként jövő márciusban átálló régió megnevezése.

A kelet-közép-európai digitális átállás folyamata sok éven át váratott magára: az első digitális műsorsugárzásra Nagy-Britanniában került sor, még 1998 novemberében. Az elhúzódó felkészülési idő azonban lehetőséget adott arra, hogy a régió tanulhasson az előtte járó országok tapasztalataiból. Így például a vizsgált térségben a legtöbb ország eleve a jobb minőségű MPEG-4-es tömörítési eljárást választotta szabványként.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp