Connect with us

technokrata

Elárulnak bennünket az érintőképernyős telefonok

Kütyük

Elárulnak bennünket az érintőképernyős telefonok

Maszatol az ujjunk, és ez végzetes hiba lehet a mobilunk biztonságára nézve.

Korunk kommunikációs eszközeit kézbe véve mi a legelső, amivel szembesülünk? Ottmarad rajtuk az ujjlenyomat. A gyártók ugyanis előszeretettel alkalmaznak fémes vagy lakkozott felületeket, ezek pedig mintha vonzanák az ujjbegyeinken levő parányi zsírt. Különösen igaz ez az érintőképernyős készülékekre: a kijelzők (vagy legalábbis a rajtuk levő védőfóliák) pillanatok alatt olyanná válnak, mintha meztelen csigák adtak volna rajta randevút egymásnak.

HTC ujlenyomatokkal.jpg

Nemrég kiderült, hogy nem csak esztétikailag okoz bosszúságot a jelenség, hanem komoly biztonsági kockázatot is rejt. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói szerint az Android alapokra épülő telefonok meghackelhetők az ujjlenyomatok révén. Google Nexus One és HTC G1 mobilokkal kísérletezve jöttek rá a szakemberek, hogy a grafikus jelszóvédelmi rendszer kicselezhető: a felületen visszamaradt maszat felhasználó a gyakran vagy nemrég megérintett területek felfedéséhez.

És ehhez még csak űrtechnológiára sincs szükség: bárki által elérhető kamerák és lámpák segítségével képeket készítettek az érintőképernyőkről, majd egyszerű fotószerkesztő alkalmazással kielemezték az eredményt. Megdöbbentő eredményre jutottak: a kutatók a vizsgál telefonok több mint 90 százalékánál képesek voltak felfedni az eszközt védő jelszó-mintát, és ehhez többnyire elég volt az LCD-ről készített fénykép kontrasztjának megnövelése.

Rájár a rúd az okostelefonokra, különösen a Google operációs rendszerét használókra. Alig telt el egy nap ugyanis az Android előző fiaskója óta: amint arról mi is írtunk, a platform SMS-ben támadható. További részletek itt olvashatók.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp