Connect with us

technokrata

Kütyük

Indul a Sziget

Kispál és a Borz búcsújával indul a hónap legnagyobb európai fesztiválja, melynek informatikai hátterébe nyertünk betekintést.

Népszerű előadók, jó hangosítás, sör és Fény, társaság – mi kell még a Sziget élvezetéhez? Olyasmi, ami a legtöbb fesztiválozó előtt rejtve marad, vagy csak alig-alig bukkan elő: IT infrastruktúra. Ennek gerincét az Ace Telecom által létesített hálózat adja, mely optikai kábelekre alapulva épült ki az elmúlt két hétben, árulta el Strelisky Ádám, a cég ügyvezető igazgatója.

A StarGarden, Balaton Sound, Volt fesztivál, Red Bull Air Race, Népstadion BL és EB selejtezők kapcsán már elismertséget szerzett vállalat ezúttal is komolyan készült a grandiózus feladatra. A jegyeladástól a koncertek hangerő-szabályozásáig mindent informatikai rendszerek végeznek, ezeket pedig a 76 hektáron egy 6 km hosszúságú optikai kábel-hálózat köti össze. A gigabit sávszélességű rendszert egy saját biztonsági mikrohullámú összeköttetés támogatja, így magas rendelkezésre állást nyújthatnak a zenei élményekre vágyóknak.

ACE_Telecom_Sziget_Halozat 2010.jpg

Kihívások
„A Szigeten egy bármilyen időjárási viszontagságnak ellenálló és extrém leterheltség mellett is működőképes hálózatra van szükség. További megmérettetés, hogy a hálózat kialakítására limitált idő áll rendelkezésre és természetesen semmilyen meglévő infrastruktúrára nem támaszkodhatunk, sőt a fesztivált kiszolgáló hálózatot az esemény után 48 órán belül le kell bontanunk” – mondta Viczián-Dombai Róbert, a Sziget Kulturális Szervezőiroda informatikai vezetője.

A Sziget esetében hat külön hálózat került kialakításra. A Sziget irodában, az Internet Sátor és a rendezvényhelyszínek/vendéglátó egységek számára, a hangnyomás szabályozók (25 darab limiter) részére, ugyanúgy, mint a terület javát lefedő, 12 darab, 15 percig ingyenes (majd regisztrációhoz kötött) Wi-Fi hotspotok számára. Emellett még a biztonsági kamerákat is hálózatba kapcsolta az Ace Telecom.

Amint már említettük, a vandálbiztosan lefektetett optikai kábelek hossza eléri a 6 kilométert. Emellett további 12 kilométernyi hálózati (UTP) kábel, összesen 54 switch és 20 router került felhasználásra, köszönhetően annak a 15-20 embernek, akik a hálózat kiépítését végezték. Ennek eredményeként a sávszélességre valószínűleg nem lesz panasz: az Internet Sátor 100 darab Lenovo-s PC-je egyenként 4 megabites adatátviteli sebességet kapott, a teljes rendszer pedig ennél nagyságrendekkel nagyobb tempóra képes.

De kell is ez az erő: összesen közel 500, fixen telepített (vagy beágyazott) számítógépet kell kiszolgálni, és emellett még ott lesznek a Wi-Fi kapcsolaton lógók…Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp