Connect with us

Hirdetés

technokrata

A demokrácia halála Ausztráliában kezdődik?

Kütyük

A demokrácia halála Ausztráliában kezdődik?

Nyilvánossá tették az ország lakóinak internetezési szokásait nagy testvérként felügyelő projekt tervét. Igaz, a dokumentum közel 90 százalékát cenzúrázták előtte…

Az angolszász alapítású országok egyik legdélebbi tagjában már évek óta tartó vita zajlik akörül, hogy kell-e védeni az internetezőket a nem kívánt tartalmaktól, és ha igen, hogyan. Ismerős? Kicsit északabbra, a rizs hazájában nem tesznek fel ilyen kérdéseket: a kínai nagy tűzfal a polgárok többségének ellenérzése nélkül teszi a dolgát.

australiacensorship

A kontinensnyi országban azonban mégiscsak demokratikusabb politikai berendezkedés uralkodik. Vagy legalábbis eddig ezt hihettük. Nemrég ugyanis a helyi jogvédők kikérték a kormányzat tervét vázoló dokumentumot, az információ szabadságára vonatkozó ausztrál törvényre hivatkozva. Ennek végül is eleget tett az ország vezetése, de nincsen sok köszönet a teljesítésben: már napok óta háborog a helyi és a nemzetközi média a kormányzat húzása miatt.

És itt a húzást szó szerint kell érteni: a dokumentum majdnem 90 százalékát cenzúrázták, arra hivatkozva, hogy az eltávolított információ korai, nem kívánt vitát generálna. Ennek következtében a tizennyolc oldalas dokumentumban több olyan oldal is található, ahol egyetlen betű értelmes olvasnivaló sem maradt a nyilvánosság számára (erről bárki meggyőződhet saját szemével is). Nem volt tehát jó ötlet közreadni az iratot (legalábbis jelenlegi formájában), és erre már a helyi kormányzat is rájött. Claudia Hernandez, az ország főállamügyésze elismerte, hogy a dokumentum idő előtti közreadása „több mint valószínű, hogy zavart okoz és félrevezető benyomást kelt”.

Ironikussá teszi az egész ausztrál webszűrési/lehallgatási tervet annak indoklása. „Brit tapasztalatok szerint az információhoz való hozzáférés, a digitális bizonyítékok gyűjtése nagy előnyt jelenthet a rendőrség számára egy vizsgálat alatt álló személlyel kapcsolatban vagy a halottkémek számára a halálhoz vezető körülmények meghatározása során.” – olvasható a hivatalos reakció. Vajon mennyi halálesetet segíthet felderíteni az, hogy akadály nélkül fényt deríthetnek az elhunyt webes előéletére?

A helyzet tehát közel sem lefutott még, a témában további összecsapás várható a szigorúbb ellenőrzésre törekvő kormányzat és a szabadságjogaikat féltő állampolgárok között.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés