Connect with us

technokrata

Brutálisan nagy felbontás a Youtube-on

Kütyük

Brutálisan nagy felbontás a Youtube-on

Immár a Blu-ray minőséget ígérő 1080p is „elavult”.

Youtube 4k felbontas.jpgPénteken jelentette be a videomegosztó szolgáltatást üzemeltető vállalat, hogy lejátszója még nagyobb felbontású videotartalmak megjelenítésére is képes (a Google konzekvensen 4K-s felbontásként emlegeti). Az eddigi 240p, 360p, 480p, 720p, 1080p mellé felzárkózott tehát egy újabb opció a felbontás-választó kezelőfelületen, melynek nemes egyszerűséggel az „Original” nevet adta a vállalat. Ez utóbbi lehetővé teszi akár 4096×2304 pixeles mozgóképes tartalmak felbontáshű megjelenítését.

Rames Sarukkai, a Youtube egyik mérnökének beszámolója szerint a 4K-s felbontás négyszer nagyobb, mint a mai HD-s tévézés csúcsának tartott 1080p (ami egyébként 1920×1080 pixeles felbontást jelent). Annak érdekében, hogy be tudja mutatni a Youtube, mennyivel jobb a még nagyobb méret, egy öt filmből álló lejátszási listát tett közzé; a videók (legalábbis a videomegosztó oldaláról) eredeti méretűkben pompázhatnak. Az persze nagy kérdés, hogy ki rendelkezik 2010-ben olyan monitorral vagy projektorral az otthonában, amelynek vízszintes felbontása (legalább) 4096 pixelnyi…

Érdemes még megjegyezni, hogy a nagy felbontás nagy sávszélesség-igénnyel is jár. Ráadásul nem elég csupán egy több tíz megabites letöltési sebességet produkáló Internet-előfizetés, meglehetősen erős számítógépre is szükség van ahhoz, hogy maradéktalanul élvezni lehessen a látványt. Hiszen képzeljük csak el, hogy négyszer nagyobb adattömeget kell kezelnie a feldolgozóegységeknek – és mindezt zökkenőmentesen. Hiszen, ha nem bírja erővel a PC, akkor az internetező számára akadozni fog a filmlejátszás, ezzel élvezhetetlenné téve a multimédiás szórakozást.

És van itt még egy aspektus, amit figyelembe kell venni. Ahogy a kompakt fényképezőgépeknél is teljesen felesleges 10 vagy annál nagyobb megapixelszámú masinákat vásárolni, úgy a videózás tekintetében sem csak a felbontás az „isten”. Hiába növeljük meg az egekbe a pixelszámot, ha az adott felbontáson futó anyag vagy felskálázott (azaz egy alacsonyabb felbontású videoanyagból készült), vagy olyan mértékű tömörítés „áldozatává” vált, ami „kockásodást” okoz a kijelzőn. Józan paraszti ésszel is belátható, hogy egy alacsonyabb felbontású, de jobb minőséget adó tömörítés sokkal szebb képpel jár.

Mindazonáltal a lehetőség adott, a Youtube pedig nem áll a fejlődés útjába.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom