Connect with us

technokrata

Átlagos mobiltelefonok szuperszámítógép-teljesítménnyel

Kütyük

Átlagos mobiltelefonok szuperszámítógép-teljesítménnyel

Pár éve ledöbbentünk, mire képesek a nagy szerverfarmok, napjainkban ezt a teljesítményt kapjuk asztali számítógépeinkben, és hamarosan mobil eszközeink is ugyanitt fognak tartani.

FLOPS
FLoating point Operations Per Second, azaz az egy másodperc alatt elvégzett lebegőpontos műveletek száma. Ezzel – architektúrától függetlenül – mérhető és összehasonlítható a processzorok teljesítménye.

„2020-ra a legerősebb 500 szuperszámítógép-rendszer mindegyike legalább petaFLOPS teljesítményt fog nyújtani. A mobiltelefonok teraFLOPS teljesítményűek lesznek, a laptopok pedig meghaladják a 10 terFLOPS-ot.” – nyilatkozta Jack Dongarra, a Tennessee Egyetem műszaki technológiákat kutató központjának igazgatója.

Habár számos kutató és még a félvezetőipari cégek néhány vezetője is úgy gondolja, hogy Moore törvényének hamarosan vége szakad, a professzor szerint még sokáig igaz lesz, hogy 12-18 hónaponként megduplázódik az egy chipbe belesűríthető tranzisztorok száma. Ezt ma az integrált áramkörök teljesítménynövelése alapkövének tekintik; Dongarra egyenesen további egy évtizedet jósol a törvény fennmaradásának.

Számos merész következtetést hallottunk már a hardverfejlesztőktől, kutatóktól. Például az Imagination Technologies egyik szakértője nemrég azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a marokkonzolok az elkövetkező években akkora erővel rendelkeznek majd, mint a PlayStation 3. Mégsem teljesen légből kapott jóslatok ezek, hiszen gondoljunk csak a tíz évvel ezelőtti PC-kre. Akkor az egy gigaherzes órajel elérése egy újabb határ ledöntésének számított (a mérföldkövet egyébként az AMD érte el először), ma pedig már találunk olyan okostelefont a piacon, amely CPU-ja szintén ezen a frekvencián dobog.

Ráadásul a mobilos közegben tevékenykedő szoftverfejlesztők valahogy mindig ki tudják használni az extra teljesítményt, vagyis jelenleg a csúcskategóriában nincs olyan mobilprocesszor, ami időtállóan elég gyors lenne…Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom