Connect with us

technokrata

Firefox 4 – lenyúlja riválisait

Kütyük

Firefox 4 – lenyúlja riválisait

Loptak egy kicsit innen, egy kicsit onnan, és így megint egész pofás lett az új változat.

A Mozilla Foundation közzétette webbrowserének következő generációját, egészen pontosan a Firefox 4 első bétáját kaphatjuk kézbe, melynek legszembetűnőbb változása a Google Chrome látványvilágának „lenyúlása”. Igaz, hogy a füles böngészést a nagyok közül először a Firefox hozta be a köztudatba (látván az Opera megoldását), de a Chrome-ot pátyolgató programozók fejlesztették tovább. Utóbbiban ugyanis nem a címsor alatt találhatók az egy böngészőben egyszerre több oldal megnyitását lehetővé tevő fülek, mint a Firefoxban, hanem a kezelőfelület legtetején. Nos, a Tűzróka negyedik generációjában ugyanez az elrendezés köszön vissza.

Firefox 4

„Felmozgattuk a füleket a [kezelőfelület] tetejére, hogy jobban a webes tartalmakra koncentrálhasson a felhasználó és egyszerűbb legyen számára a böngésző eszköztárának felügyelete.” – nyilatkozott Mike Beltzner a döntés kapcsán a Mozilla blogjában. A vezető fejlesztő elárulta, hogy Windows Vista és Windows 7 alatt már nem látunk Menü sort, ezt egy Firefox gombbal helyettesítették. „Így a legtöbbet használt beállítások egy kattintással elérhetők.” – magyarázta Beltzner a változást.

Immár támogatja a HD-s videózást is a Mozilla böngészője a WebM standardon keresztül. A fejlesztők ígérete szerint hamarosan teljesképernyős video API is érkezik majd a browserhez – nem elképzelhetetlen, hogy mire a végleges változat megjelenik, már tartalmazni fogja ezt is. Ahogyan a HTML5 egyéb technológiáinak (skálázható vektorgrafikus animáció, webes űrlapok stb.) támogatását is. Azt egyébként nem lehet pontosan tudni, mikor jön a következő Firefox, de a Mozilla ígéretet tett rá, hogy addig két-háromhetente új bétaverziót ad ki.

És még néhány újdonság
Tartalmazni fogja a Sync-et, amivel könyvjelzőket, megnyitott füleket és előzményeket tudunk szinkronizálni különböző eszközök és számítógépek között. Frissülni fog a Mac-es és a linuxos felület, még több beállítási lehetőséget kap a magánszféra védelme. Összeomlás elleni védelmet fejleszt a Mozilla a külső pluginekhez, jobban fogja támogatni a CSS3-at, és nagyobb teljesítményre lesz képes a szoftver, többek között a gyorsított hardvertámogatásnak köszönhetően.

Firefox 4 screenshot feedback-button.jpgAnnak érdekében, hogy könnyebben jelezhessenek vissza a bétaváltozatot tesztelők, a Mozilla elhelyezett egy, direkt erre a célra szolgáló gombot a kezelőfelületen. Ezzel a felhasználók egyszerűen közölhetik a fejlesztőkkel, hogy jobbá vált-e szerintük a szoftver, vagy inkább elszomorító az irány, amerre a nyíltforrású alkalmazás fejlesztése halad.

Itt az idő kipróbálni!Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák