Connect with us

Hirdetés

technokrata

Adatátvitel internet nélkül

Kütyük

Adatátvitel internet nélkül

Semmi nem állíthatja meg a digitális tartalmakat – rádióval „interneteznek” Afrikában.

Egy pár éve indult útjára az OLPC (One Laptop Per Child) program azzal a céllal, hogy – elsősorban a 3. világ – általános iskolai nebulóinak olcsó laptopot biztosítson, hozzájárulva ezzel a digitális írástudás megszerzéséhez. A helyzet azonban az, hogy ezekben a régiókban tipikusan nincs internet elérés, így ugyan diák PC-je van a gyerekeknek, azonban se ők, se a tanítóik nem juthatnak hozzá friss információkhoz.

Internet nincs, AM rádió van
Az Imagine Cup világdöntőjére érkezett új-zélandi OneBeam csapat ötletes megoldása azon a felismerésen alapszik, hogy mára már nincs a földgolyónak olyan lakott szeglete, ahová legalább a hagyományos rádiós műsorszórás el ne jutna. Kidolgoztak egy olyan rendszert, amellyel a digitális tartalmakat (jelenleg csak szöveget) rádiójelekké alakítják, és megadott frekvencián azt, mint rádióadást sugározzák.

Imagine Cup 2010 OneBeam csapat.jpg

forrás: IOT Portál

Az eldugott kis faluban nem kell mást tenni, mint „műsoridőben” a közönséges AM/FM rádiót a minilaptophoz csatlakoztatni, és az adást (akár automatikusan) venni. A kódolt jeleket a srácok által írt – egyébként szabad forráskódú – program visszaalakítja az eredeti digitális tartalommá. Módszerüknek köszönhetően nem csak eszközt, de frissülő tudást is kaphatnak az OLPC program résztvevői.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés