Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kiszivárgott infók a Windows 8-ról

Kütyük

Kiszivárgott infók a Windows 8-ról

Szoftverboltot és villámgyors indulást/leállást tervez a Microsoft.

Egy áprilisi, számítógépgyártókkal való kaliforniai találkozó dokumentumai szivárogtak ki a napokban az Internetre, melynek köszönhetően kiderült, hogy sok évnyi tempódiktálás után a Microsoft ezúttal az Apple-t próbálja követni. Tervei szerint olyan szoftverpiacot fog létrehozni az asztali gépek esetében Windows Store munkanéven, mint amilyennel Steve Jobs cége már régóta rendelkezik az iPhone tekintetében. Az egyik slide tanúsága szerint a Microsoftnak hasonlóan egyszerű designra van szüksége, mint amilyennel az Apple rendelkezik. „Az Apple márkanév magas minőségéről, egyszerűen kezelhető termékeiről ismert, egyszerűen működik” – olvasható a dokumentumban – „Ez olyasmi, amiért az emberek fizetnek!” – vonja le a végkövetkeztetést a prezentáció készítője.

W8 leaked docs 1.jpg W8 leaked docs 2.jpg

Miért kell a Microsoftnak felvennie a kesztyűt, és minden behemótsága ellenére gyors és kecses lépéseket tennie a felhasználókért? Hiszen a Windows még ma is napjaink PC piacának 95 százalékát tudhatja magáénak – hol itt a hiba? Nos, ott, hogy a 21-ik század felhasználója egyre inkább nyűgként tekint a számítógépekre, az élményt részesíti előnyben, nem szeret bonyolult műveleteket megtanulni. Eklatáns példája a trendnek az okostelefonok előretörése és egyfajta butulása. Márpedig a mobil eszközök terén közel sem áll olyan fényesen a Microsoft, gondoljunk csak az iPhone, iPad vagy az androidos készülékek sikerére.

Különös figyelmet érdemes az iPad népszerűsége. A tábla-PC koncepciót még maga Bill Gates jelentette be az ezredforduló után nem sokkal – mégsem tudott sikeressé válni. Pedig a platform mögé álltak a gyártók és a Microsoft is, ám a bonyolult használhatóság és a magas ár elriasztotta a tömegeket. Ezzel szemben az Apple átgondoltan megtervezett termék-szolgáltatás kombinációja azonnal sikerré vált a piacon, még olyan nyilvánvaló hiányosságok ellenére is, mint a Flash tartalmak kezelésének hanyagolása.

W8 leaked docs 3.jpg W8 leaked docs 4.jpg

IE9
A dokumentumokban fellelhető információk szerint az új böngésző bétaváltozata idén augusztusra várható. A jelenleg elérhető fejlesztői változatok még jelentős – kezelőfelületet és funkcionalitást érintő – hiányosságokkal rendelkeznek, de a béta várhatóan már teljes „IE használhatóságot” nyújt majd.

Más szempontból is érdemes felhozni az Apple táblagépét: a kis masina használatának megkezdése és befejezése sokkal zökkenőmentesebb, mint a Windows-é. Bekapcsoljuk és pár másodperc múlva működik. Ezzel szemben a Windows 7 még SSD-vel szerelten is legalább fél percig bootol, a felhasználó kénytelen várakozni az eszköz használatára. Ezt a jelenséget is igyekszik minimálisra szorítani a Microsoft a Windows 8 révén: például a kijelentkezés és a hibernálás újfajta kombinációját használja, ami jóval gyorsabb rendszerindítást tesz lehetővé, mint egy komplett újraindítás. A dokumentum szerint alvó állapotból is kevesebb mint egy másodperc alatt kell, hogy magához térjen egy W8 PC.

Szánjunk még néhány szót a Microsoft szoftverbolt-koncepciójára! A kiszivárgott információk szerint Redmond minden számítógépgyártó márka számára lehetővé tenné saját bolt létrehozását. Az ezeken keresztül megvásárolható alkalmazásokhoz a felhasználó bármely, saját tulajdonában levő PC-n hozzáférhetne. Emellett a lehetőség a gyártók számára új bevételi forrást jelenthet, hogy a gépek eladása után is pénzhez juthatnának a vásárlóktól. A Microsoft – egyelőre – „bevételsemleges” állásponton van, vagyis jelenleg úgy tűnik, hogy a szoftverfejlesztő gigász – az Apple-lel ellentétben – nem kíván sápot húzni a külső fejlesztők eladásai után.

W8 leaked docs 5.jpg W8 leaked docs 6.jpg



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés