Connect with us

Jó hírt kaptak a mobiltelefon-tulajdonosok

Kütyük

Jó hírt kaptak a mobiltelefon-tulajdonosok

Július 1-jétől tovább csökkennek a roamingdíjak az EU-ban.

Holnap éjféltől lép érvénybe az Európai Unión belüli mobiltelefonos roamingdíjak csökkentésének újabb állomása. A külföldről kezdeményezett hívások maximális díja forgalmi adók nélkül négy eurócenttel, 39 centre, a fogadott hívásoké ugyanennyivel, 15 centre mérséklődik. (A forint euróhoz viszonyított gyengülése miatt a hazai előfizetők számára ugyanakkor kevésbé lesz látványos a tarifacsökkenés.)

Az adatletöltés limitára 80 cent lesz megabájtonként szemben a jelenlegi egy euróval. Emellett a mobilszolgáltatókat kötelezik, hogy 50 euróban maximálják a barangolás közben igénybe vehető adatszolgáltatások árát, figyelmeztetést küldjenek ügyfelüknek, ha felhasználta az általa választott csomag díjának 80 százalékát és automatikusan szakítsák meg a kapcsolatot a határ elérésekor – hacsak az ügyfél másként nem rendelkezik.

Ez utóbbi rendelkezések célja az, hogy ne kapjanak csillagászati összegről szóló számlákat az internetezésbe belefeledkező felhasználók. Az Európai Bizottság (EB) 2007-ben kezdte meg a roamingdíjak lefaragását, a folyamat végén, 2011 júliusában 35 cent lesz a kezdeményezett és 11 a fogadott hívások ára.

A szabályok 2012 végéig maradnak érvényben, Brüsszel ezt követően ismét napirendre tűzi a kérdést. A legnagyobb európai mobiltelefoncégek – a Vodafone, a Telefónica, a T-Mobile és az Orange – az Európai Bíróságon megtámadták az EB roamingrendelkezését, ám a testület június eleji döntése nyomán elbukták a pert.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom