Connect with us

technokrata

Nélkülözhetetlenné váltak az online megoldások

Kütyük

Nélkülözhetetlenné váltak az online megoldások

Jegyvásárlás a foci vb-re vagy a Forma-1-re, vízumügyintézés, bírságfizetés, adóbevallás vagy házasságkötés – a legkülönbözőbb területek vannak, ahol az elektronikus ügyintézés már elvárás, egyszersmind felhasználói és szolgáltatói szempontból is jól felfogott érdek.

Az online megoldások terjedését és a szolgáltatások körének bővülését igencsak segíti, hogy növekszik a bizalom a neten keresztüli bankkártyás fizetés iránt, és hogy egyre ismertebbé válnak a hagyományos online bankkártyás fizetésnél biztonságosabb megoldások. Egy év alatt 40 százalékkal ugrott meg például a netkártyák (adott netes vásárlásra felhasználható virtuális kártya) használata – a tavalyi év végén már közel 280 ezer ilyen jellegű eszköz volt a hazai piacon. Egyre népszerűbbek az olyan, a tényleges számlához való hozzáférést szintén meggátoló virtuális pénztárcák is, mint az Abaqoos, vagy a PayPal fizetési rendszer. A magyar lakosságnak már ma is 36 százaléka tájékozódik vásárlás előtt az interneten, és ez az arány várhatóan a továbbiakban még jelentősen bővülni fog.
 

A hazai gazdasági szektor szereplői számára az internetes jelenlét lassan elkerülhetetlenné válik, mivel a fogyasztói igény ezt diktálja. A Nemzeti Hírközlési Hatóság első negyedéves jelentése szerint a magyar háztartások több mint fele rendelkezik szélessávú hozzáféréssel; a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma 2010 tavaszára megközelítette a kétmilliót. Minden intézmény jól felfogott érdeke tehát, hogy elektronikusan is elérhetővé tegye termékét vagy szolgáltatását az egyre népesebb internetes közösség számára.

Szolgáltatások a mindennapokban

A bankok és a légitársaságok mellett a biztosítók, utazási irodák, könyvtárak, hivatalok, orvosi rendelők és közszolgáltatók is létrehozták kényelmes megoldást kínáló elektronikus rendszereiket – sorolja a hasznosabb internetes ügyintézési lehetőségeket összegyűjtő digibiz.hu internetes portál. Az egyre bővülő elektronikus ügyintézési szolgáltatások mellett a legnépszerűbb internetes megoldások az étkezéshez és az utazáshoz köthetők; ezeket a szolgáltatók már jó ideje több platformon is folyamatosan fejlesztik. Otthonról is megszervezhető például egy komplett nyaralás: a repülőjegy- és szállásfoglaláson, a konkrét időpontra szóló múzeumbelépők megvásárlásán át a külföldi autóbérlésen keresztül (reptérre szállítással, fizetéssel együtt), az utazásbiztosítás megkötéséig minden intézhető online. Könnyűszerrel lehet már jegyet rendelni a külföldi és hazai koncertekre és opera-előadásokra, de akár a közelgő foci-vb-re, a Forma 1-es futamokra és a MotoGP-re is.

Hivatalos e-ügyek

És ha már a sebességnél tartunk: a netes megoldások terén az ORFK is kitett magáért, tavasz óta ugyanis elérhető közigazgatási bírságokkal foglalkozó elektronizált rendszere; ezen keresztül lehet tájékozódni a közigazgatási eljárás adatairól és az ügyintézés állásáról, megtekinthetők az eljárás alapjául szolgáló fényképes bizonyítékok. Az adóhatóság is egyre több online benyújtott dokumentumot dolgoz fel: az idei bevallási időszakban már a magánszemélyek fele az internetes nyomtatványkitöltő program segítségével állította össze bevallását, és nagyjából 25 százalékra tehető azok aránya, akik elektronikus úton küldték el a nyomtatványt. Választási szakértők szerint 2014-ben már a parlamenti választásokon is lehet majd elektronikusan szavazni, és például Szombathelyen már működik egy olyan e-rendszer is, amely a házasulandók kényelmét szolgálva lehetővé teszi, hogy a neten keresztül foglaljanak időpontot az anyakönyvvezetőnél. Ha pedig névváltásra kerül sor, rögtön a foglalás után online megterveztethető, legyártatható, fizethető és kipostáztatható a friss névjegykártya is… Az online ügyintézés az élet kevésbé örömteli eseményeit is megkönnyíti: fejlesztés alatt áll például a debreceni temető internetes felülete is, ahol többek között sírgondozást, online szertartást és előre szerkesztett, ingyenes gyászjelentést rendelhet a felhasználó.

Bár ez utóbbit azért még szoknunk kell, kezd nyilvánvalóvá válni, hogy szolgáltató online megoldások nélkül ma már aligha létezhet, hiszen a felhasználók egyre aktívabbak a világhálón. (Az online megoldásokról a digibiz.hu oldalon további információk találhatók.)Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő