Connect with us

technokrata

Internetes kamerák is segítik az árvízi védekezést

Kütyük

Internetes kamerák is segítik az árvízi védekezést

Az árvízi védekezésben is nagy segítséget adnak a Duna magyarországi alsó szakaszán néhány éve elhelyezett internetkamerák. A készülékek környezetvédelmi és vízgazdálkodási haszna mellett képeit használta már a rendőrség, de számtalan turista is.

Mióta a rendszer működik, minden évben volt jég a Dunán, és a folyamatos figyelésnek köszönhetően nem egy torlódást sikerült már megakadályozni. A kamerák a mostani árvíznél is hasznosultak, a víz szintjének állandó figyelése mellett a vízminőséget is jól nyomon lehet követni a képeken. A habzás, a folyó színe és más tulajdonságai számos következtetést és megelőző lépést tesznek lehetővé – mondta el Keve Gábor, az Alsó-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ADUKÖVIZIG) szakembere.

A Polygon Informatikai Kft. által eredetileg a jégzajlás figyelésére kiépített rendszer a képeket egy központi egységen archiválja, ezért a rendőrség is felhasználta például abban a nagy port felvert 2009. áprilisi esetben, mikor egy hajókaraván ütközött a bajai híd pillérének. Egy másik esetben a felvételek megmutatták, ki, mely hajóról engedett éjjel olajat a Dunába.

adukovizig kamera kép.jpg

A rendőrség is támogatná a folyó minél sűrűbb bekamerázását, de az eszközöknek a turisták is örülnének − mondta a szakember. Az internetről bárki számára elérhető öt fix, és az egy, csak telente használt mobil egység a Duna magyarországi alsó szakaszán teljesít szolgálatot 2008 áprilisa óta, Dunaföldvár, Paks, Dombori és Mohács környékén. Nem egyszer láttuk a felvételeken, hogy egy-egy turistahajón, vagy túrakenuban ülő a kamera előtt integet és közben telefonál, miközben valaki egy távoli országból élőben nézi a „közvetítést”.

A kamerarendszer nem mellesleg megspórolja a folytonos helyszíni kiszállást, így már bőségesen visszahozta az árát, de azt például senki sem tudja számszerűsíteni, hogy egy jégtorlasz, vagy a kialakulása után fenyegető jeges ár vajon mennyi kárt okozhatott volna, ha a kamerák nem figyelmeztetnek időben. A másodlagos, rendőrségi és turisztikai hasznosítás ehhez képest csak hab a tortán − fogalmazott Keve Gábor.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő