Connect with us

technokrata

Virtuális szerver: zöldebb, olcsóbb, hatékonyabb

Kütyük

Virtuális szerver: zöldebb, olcsóbb, hatékonyabb

Egy átlagos vállalat normál körülmények között a szervergépek kapacitásának maximum 10-15%-át használja fel. A virtuális szerverekkel kevesebb energia felhasználással, beruházási költségek nélkül, biztonságosabban és hatékonyabban működtethető a vállalati szerverpark.

Green IT

A virtualizáció környezettudatosság szempontjából is előremutató megoldás, hiszen felesleges óriási IT “háttér” megvásárlása és fenntartása akkor, ha csak szezonálisan használjuk a kapacitást. (Pl.: biztosítótársaságok, kormányzati intézmények, melyek számára időszakosan van szükség nagy teljesítményre). A hatásfok pedig tovább javul, ha a szervereket nem az irodában tartjuk, megvásároljuk, hanem egy adatközpontban béreljük és helyezzük el. Így kevesebb IT hulladék keletkezik, elegendő lesz kisebb irodát bérelni, nincs szükség szerverszoba kialakítására és kevesebbet kell költeni a hűtésre is, hiszen az adatközpontban hatékonyabb energiafelhasználással és hűtési rendszerrel üzemel a gép.

Virtualizált szerver: 30-50%-os megtakarítás, megszűnnek a rejtett költségek

Az Invitel tapasztalatai szerint a cég adatközpontjában, a DataCenterben virtualizált szerverek akár 30-50%-os megtakarítást is jelenthetnek a vállalatok számára. Nemcsak azért, mert nem kell megvenni a “vasat”, hanem azért is, mert sokkal kevesebb lesz a villanyszámla, a szerverek, a hűtés, vagy a szünetmentes áramforrások üzemeltetéséhez szükséges elektromos áram. Ezek olyan rejtett költségek, amelyekkel a legtöbb vállalatvezető nem kalkulál az IT üzemeltetés tervezésekor, pedig akár már egy közepes méretű vállalatnál is havi 150 ezer forintot spórolhat a cég.

Egy egyszerű, sematikus vállalati modellben gondolkodva az Invitel tapasztalatai szerint hosszú távon akár a táblázatban látható megtakarításokat is jelentheti a szerverbérlet vagy virtualizáció a DataCenterben.

Minden cég más és más, éppen ezért egészen eltérő – ennél kisebb és jóval nagyobb – megtakarítások is elérhetőek. Ezért ezek az adatok csupán tájékoztató jellegűek, az Invitel saját tapasztalatai és saját adatközpontjainak működésére épülve kalkulált becslések.

Még kevesebb IT hulladék, még több megtakarítás

További költségcsökkenést és “zöldülést” jelenthet, ha egy cég ún. vékony klienseket használ az asztali PC-k helyett. A PC-k nélkül, vékony kliens eszközökkel működő iroda nemcsak olcsóbb, de kevesebb áramfelhasználást, kevesebb IT hulladékot is jelent és minimalizálja a dolgozói “adatlopás” lehetőségét is, mivel ezeken a gépeken nincs merevlemez vagy DVD-író, ami megkönnyíti a céges adatok “mozgatását”. Másrészt a vékony kliensek tovább használhatók, mint a 3-4 évente cserére, frissítésre szoruló PC-k.

Mit tehet egy infokommunikációs szolgáltató, ha szeretné segíteni ügyfeleit a “zöldebb” és hatékonyabb működésben?

Zsembery György, az Invitel értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese szerint a szolgáltatóknak sokszor és sok helyen el kell mondaniuk, hogyan lehet egy vállalat a hétköznapi IT üzemeltetés során figyelemmel a környezetre, miért fontos mindez és milyen előnyökkel, megtakarításokkal járhat. Az Invitel értékesítési tapasztalatai azt mutatják, hogy ez utóbbi az, ami a leginkább motiválja a hazai “zöld IT” fejlesztéseket. Ha egy cégvezető felismeri, mennyit spórolhat és milyen további előnyökkel járhat például az adatközponti szerverkihelyezés vagy a virtuális szerver alkalmazása, szívesen változtat az addigi IT struktúrán.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő