Connect with us

Kritikus nyersanyagok hiánya fenyegeti az EU-t

Kütyük

Kritikus nyersanyagok hiánya fenyegeti az EU-t

Bajban Európa?

Napvilágot látott annak az Európai Bizottság által felkért szakértői csoportnak a jelentése, mely az Unió gazdasága számára fontos alapanyagok rendelkezésre állását vizsgálta. 41 ásvány és fém utánpótlásának, felhasználási ütemének átnézését követően riasztó adatot közöltek a szakértők: 14 esetben hamarosan kritikus hiány alakulhat ki. Többek között antimon, berillium, kobalt, folypát, gallium, germánium, grafit, indium, magnézium, nióbium, platina, tantál, volfrám és egyéb ritka földfémek képezik azt a sort, melyek odafigyelést igényelnek az előttünk álló években.

Naponta használjuk
A cikkben említett elemekkel, még ha nem is vagyunk tudatában, de naponta találkozunk. Modern életvitelünket a következő területeken teszik lehetővé:

Antimon – mikro-kondenzátorok
Kobalt – lítium-ionos akkumulátorok és szintetikus üzemanyagok
Gallium – vékonyfilmes fotovoltaikus eszközök (pl. napelemek), integrált áramkörök és LED kijelzők
Germánium – üvegszál kábelek és infravörös optikai technológiák
Indium – kijelzők és vékonyfilmes fotovoltaikus eszközök
Palládium – reakció-katalizátorok és tengervíz-desztilláció
Platina – üzemanyagcellák és reakció-katalizátorok
Neodímium (földfémek) – permanens mágnesek és lézertechnológia
Nióbium – mikro-kondenzátorok és fémötvözetek
Tantál – mikro-kondenzátorok és gyógyászati eszközök

Előrejelzések szerint a fenti, többek között az elektronikai iparban, félvezetőgyártásban, folyadékkristályos és plazma kijelzők előállítása során felhasznált nyersanyagok iránti piaci kereslet 2030-ra a 2006-os szint háromszorosára ugrik majd. Az Unió területén csak alacsony vagy gazdaságosan nem kinyerhető mennyiségben található elemek jelentős részét az öreg kontinens országai ma olyan államok területéről szerzik be, amelyek magas politikai kockázattal bírnak. Kína, Oroszország, Kongói Demokratikus Köztársaság és Brazília egyaránt „beszállítója” az EU-nak.

A probléma azonban nem kezelhetetlen. Európa – minden környezettudatossága ellenére – egyelőre nem jeleskedik a fenti anyagok újrahasznosításában, a kontinens legtöbb országában alacsony a fent említett ritka nyersanyagokat tartalmazó, főként elektronikai eszközök feldolgozása e tekintetben. Ugyan szigorú szabályok vonatkoznak a hulladékgyűjtésre és -feldolgozásra, ezek többnyire csak olyan, viszonylag bőségesen rendelkezésre álló anyagok esetében működnek, mint például a réz vagy az alumínium. Miközben a fogyasztók többsége nem is tudja, hogy például tantál nélkül nem vásárolhatnánk új mobiltelefonokat.

Az újrahasznosítás mellett a termékekbe beépített anyagok hatékonyabb felhasználását is bátorítani kell – ahhoz hasonló módon, mint ahogy a gépjárműveknél egyre könnyebbé és könnyebbé válnak a karosszériák. Az először 2008 novemberében nyilvánosság elé tárt Raw Material Initiative következő helyzetértékelő ülésére idén ősszel kerül sor, ahol az EU hosszú távú stratégiájáról is beszélni fognak az Európai Tanács érintett tagja. Antonio Tajani, az ET ipari és vállalkozói testületének alelnöke a következőket nyilatkozta: „Célunk, hogy Európa ipara megtarthassa új technológiákban és innovációkban levő vezető szerepét, és biztosak kell lennünk abban, hogy ezért minden szükséges lépést megtettünk.”

Annak érdekében, hogy az EU továbbra is megfelelő ellátásban részesüljön a nyersanyagokból, a szakértői csoport a következő javaslatcsokorral állt elő. Ajánlásuk szerint érdemes lenne elvégezni a kritikusnak tartott nyersanyagok ötévenkénti felülvizsgálatát illetve az értékelés kibővítését; az elsődleges forrásokhoz való hozzáférés rendeletekkel és szabályozással való fejlesztését. Hatékonyabb újrahasznosításra van szükség a nyersanyagok és a nyersanyagokat tartalmazó termékek esetében, illetve támogatni kell a helyettesítő anyagok kutatását. Végül a kritikus fontosságú nyersanyagok felhasználásának további hatékonyságnövelését irányozza elő a javaslatgyűjtemény.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom