Connect with us

Mobiltelefon-sugárzás: tiszta vizet a pohárba!

Kütyük

Mobiltelefon-sugárzás: tiszta vizet a pohárba!

A vásárlóknak joguk van tudni, mekkora dózist kapnak beszélgetés közben.

mobiltelefonalo no.jpgSan Francisco városvezetése a minap fontos döntést hozott: 10:1 arányban megszavazták a mobiltelefonok sugárzási szintjének közzétételére kötelező törvényt. Az úgynevezett SAR (specific absorption rate, azaz fajlagos elnyelési tényező) értékkel lehet mérhetővé tenni az adott készüléket használó teste által elnyelt sugárzást. Ennek meghatározásával egyértelművé tehető, mekkora dózis éri a mobilozókat, adott időszakon belül.

A mérőszám létezése ellenére nincsen konszenzus a sugárzás veszélyét illetően. Egyes vizsgálatok szerint hatással van az agyműködésre az intenzív mobiltelefonálás, de még sosem készült olyan átfogó kutatás, amely legalább egy évtizednyi tapasztalatot felölelne. Az bizonyos, hogy az emberi test elnyeli a kommunikációs eszközök által kibocsátott elektromágneses hullámok egy részét, de ennek élettani hatása, egészségügyi kockázatai (például rákosító hajlama) nem tisztázott. Mindazonáltal az Egyesült Államok és az Európai Unió is felállított egzakt határokat a SAR-t illetően: előbbi 1,6, az öreg kontinens pedig 2 wattnyi sugárzás elnyelését tartja megengedhetőnek, egy kilogrammnyi testtömegre vonatkozóan.

Nem ért mindenki egyet a sugárzási értékek nyilvánossá tételével; a washingtoni törvényhozásban a mobilszolgáltatók és telefongyártók érdekeit képviselő (avagy lobbizó, kinek mi tetszik jobban) CTIA szerint nem így kellene informálni a fogyasztókat. Figyelmeztető matricákkal ugyanis félre lehet vezetni a vásárlókat, az sugallva, hogy egyes telefonok „biztonságosabbak”, mint mások, pusztán egymástól jelentősen nem eltérő sugárzási szintjük kapcsán, vélte John Walls, a CTIA egyik szóvivője.

Az elnyelt dózist persze magunk is csökkenthetjük, anélkül, hogy új készüléket vásárolnánk. Ha beszélgetéseinket igyekszünk a lehető legrövidebbre korlátozni, inkább SMS-t küldünk telefonálás helyett, a fejünktől távol tartjuk a készüléket és ki is kapcsoljuk, ha huzamosabb ideig nem tervezzük használni (például lefekvéskor), azzal mérsékelhetjük a testünket érő sugárzást.

Kapcsolódó cikkeink
Mobiltelefon-tilalom a gyerekeknek
Mobiltelefonnal az Alzheimer-kór ellenSzólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő