Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefon-sugárzás: tiszta vizet a pohárba!

Kütyük

Mobiltelefon-sugárzás: tiszta vizet a pohárba!

A vásárlóknak joguk van tudni, mekkora dózist kapnak beszélgetés közben.

mobiltelefonalo no.jpgSan Francisco városvezetése a minap fontos döntést hozott: 10:1 arányban megszavazták a mobiltelefonok sugárzási szintjének közzétételére kötelező törvényt. Az úgynevezett SAR (specific absorption rate, azaz fajlagos elnyelési tényező) értékkel lehet mérhetővé tenni az adott készüléket használó teste által elnyelt sugárzást. Ennek meghatározásával egyértelművé tehető, mekkora dózis éri a mobilozókat, adott időszakon belül.

A mérőszám létezése ellenére nincsen konszenzus a sugárzás veszélyét illetően. Egyes vizsgálatok szerint hatással van az agyműködésre az intenzív mobiltelefonálás, de még sosem készült olyan átfogó kutatás, amely legalább egy évtizednyi tapasztalatot felölelne. Az bizonyos, hogy az emberi test elnyeli a kommunikációs eszközök által kibocsátott elektromágneses hullámok egy részét, de ennek élettani hatása, egészségügyi kockázatai (például rákosító hajlama) nem tisztázott. Mindazonáltal az Egyesült Államok és az Európai Unió is felállított egzakt határokat a SAR-t illetően: előbbi 1,6, az öreg kontinens pedig 2 wattnyi sugárzás elnyelését tartja megengedhetőnek, egy kilogrammnyi testtömegre vonatkozóan.

Nem ért mindenki egyet a sugárzási értékek nyilvánossá tételével; a washingtoni törvényhozásban a mobilszolgáltatók és telefongyártók érdekeit képviselő (avagy lobbizó, kinek mi tetszik jobban) CTIA szerint nem így kellene informálni a fogyasztókat. Figyelmeztető matricákkal ugyanis félre lehet vezetni a vásárlókat, az sugallva, hogy egyes telefonok „biztonságosabbak”, mint mások, pusztán egymástól jelentősen nem eltérő sugárzási szintjük kapcsán, vélte John Walls, a CTIA egyik szóvivője.

Az elnyelt dózist persze magunk is csökkenthetjük, anélkül, hogy új készüléket vásárolnánk. Ha beszélgetéseinket igyekszünk a lehető legrövidebbre korlátozni, inkább SMS-t küldünk telefonálás helyett, a fejünktől távol tartjuk a készüléket és ki is kapcsoljuk, ha huzamosabb ideig nem tervezzük használni (például lefekvéskor), azzal mérsékelhetjük a testünket érő sugárzást.

Kapcsolódó cikkeink
Mobiltelefon-tilalom a gyerekeknek
Mobiltelefonnal az Alzheimer-kór ellen



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés