Connect with us

technokrata

Még egy ideig sokkolhat a külföldi netezés

Kütyük

Még egy ideig sokkolhat a külföldi netezés

Volt már olyan ügyfél, aki egy külföldi internetezés után egymillió forint fölötti számlát kapott a szolgáltatójától, ezért fordult a hivatalhoz.

Az uniós barangolásról szóló rendelet hatálya csak az EU-tagokra, valamint Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre terjed ki, ezért Takács Péter a más országokba utazóknak azt javasolja, hogy indulás előtt érdeklődjenek a roamingtarifákról a www.tantusz.nhh.hu portálon, illetve szolgáltatójuknál.
 

Az EU ezt a helyzetet akarta kizárni, amikor arra kötelezte a szolgáltatókat, hogy július 1-jétől minden, az unió területén barangoló ügyfelüknél be kell állítsák az adatroamingot használóknak a számlasokktól megvédő értékhatárokat.

A külföldre utazóknak és a magas internetszámláktól tartóknak nem kell július 1-jéig várniuk, előtte is kérhetik a mobilszolgáltatójukat, hogy állítsa be a limitet. Az uniós rendelet értelmében júliustól az 50 eurós határ beállítását minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket. (A jogszabály szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót, azaz júliustól ez az összeg legfeljebb bruttó 17 220 forint lehet.)

A szolgáltatók a korlátot adatmennyiségben is kifejezhetik, ha az ügyfeleket előre tájékoztatják. Ekkor sem lehet a felkínált határ a nettó 50 eurós alapértelmezett értéknél magasabb. A szolgáltatóknak a barangoló ügyfeleiket sms-sel, e-maillel vagy a számítógépen felugró ablakkal tájékoztatniuk kell arról, hogy elérték a pénzügyi vagy adatforgalmi korlát 80 százalékát. Ha az ügyfél forgalma túllépi a limitet, akkor a szolgáltatónak szintén üzenetet kell küldenie és jeleznie, hogy a felhasználó hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költséget. Amennyiben az ügyfél nem válaszol, a szolgáltató meg kell szüntesse a barangolásos adatátviteli szolgáltatást, nem számolhat fel további díjat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő