Connect with us

Még egy ideig sokkolhat a külföldi netezés

Kütyük

Még egy ideig sokkolhat a külföldi netezés

Volt már olyan ügyfél, aki egy külföldi internetezés után egymillió forint fölötti számlát kapott a szolgáltatójától, ezért fordult a hivatalhoz.

Az uniós barangolásról szóló rendelet hatálya csak az EU-tagokra, valamint Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre terjed ki, ezért Takács Péter a más országokba utazóknak azt javasolja, hogy indulás előtt érdeklődjenek a roamingtarifákról a www.tantusz.nhh.hu portálon, illetve szolgáltatójuknál.
 

Az EU ezt a helyzetet akarta kizárni, amikor arra kötelezte a szolgáltatókat, hogy július 1-jétől minden, az unió területén barangoló ügyfelüknél be kell állítsák az adatroamingot használóknak a számlasokktól megvédő értékhatárokat.

A külföldre utazóknak és a magas internetszámláktól tartóknak nem kell július 1-jéig várniuk, előtte is kérhetik a mobilszolgáltatójukat, hogy állítsa be a limitet. Az uniós rendelet értelmében júliustól az 50 eurós határ beállítását minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket. (A jogszabály szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót, azaz júliustól ez az összeg legfeljebb bruttó 17 220 forint lehet.)

A szolgáltatók a korlátot adatmennyiségben is kifejezhetik, ha az ügyfeleket előre tájékoztatják. Ekkor sem lehet a felkínált határ a nettó 50 eurós alapértelmezett értéknél magasabb. A szolgáltatóknak a barangoló ügyfeleiket sms-sel, e-maillel vagy a számítógépen felugró ablakkal tájékoztatniuk kell arról, hogy elérték a pénzügyi vagy adatforgalmi korlát 80 százalékát. Ha az ügyfél forgalma túllépi a limitet, akkor a szolgáltatónak szintén üzenetet kell küldenie és jeleznie, hogy a felhasználó hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költséget. Amennyiben az ügyfél nem válaszol, a szolgáltató meg kell szüntesse a barangolásos adatátviteli szolgáltatást, nem számolhat fel további díjat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom