Connect with us

technokrata

Kevesen és keveset telefonálnak utcai fülkéből

Kütyük

Kevesen és keveset telefonálnak utcai fülkéből

Éves szinten több tíz millió forintjukba kerül a vezetékestelefon-társaságoknak a nyilvános telefonfülkék üzemeltetése és fenntartása, ráadásul a rongálási “kedv” sem csökkent.

Idén március végén a mobiltelefon-előfizetések száma megközelítette a 11,9 milliót – adta hírül a KSH. A beszélgetések időtartamának háromnegyede mobiltelefonokról indított hívásokból származott. Miközben a kábeles telefonálás egyre népszerűbb, a vezetékes vonalak száma tovább csökkent. Az internet-előfizetések száma egy év alatt 591 ezerrel gyarapodott, átlépve a 2,9 milliót; 56 százalékuk a széles sávú technológiához (xDSL és kábeltévé) kötődik. A piac lassú telítődésére utal, hogy a mobiltelefon-előfizetések száma egy év alatt 230 ezerrel csökkent. A vezetékes vonalakról indított hívások száma és időtartama 2009 első negyedévéhez képest 8 százalékkal csökkent. A visszaesés hátterében a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedő ingyenes, ugyanakkor a KSH által nem mérhető internetes telefonálási lehetőség áll.
 

Ezzel együtt továbbra is akadnak helyek, ahol lehet gazdaságosan is működtetni a nyilvános készülékeket. A jogszabályalkotók részben megértették az “idők szavát”, és 2010. január 1-jei hatállyal módosították az elektronikus hírközlésről szóló törvényt, amely szerint a cégeknek változott a nyilvános távbeszélő-állomások fenntartási kötelezettsége. Míg a korábbi jogszabály szerint ezer lakosonként – kisebb lélekszám esetén településenként – kellett egy nyilvános állomást működtetni, az új rendelkezés 2500 lakosonként ír elő egyet, 2500 fő alatt pedig településenként egyet. Ez azt is jelenti, hogy a települések továbbra sem maradnak nyilvános telefon nélkül.

A Magyar Telekom T-Home kommunikációjától kapott válasz szerint a vállalat jelenleg körülbelül kilencezer nyilvános telefonfülkét üzemeltet, az érvényes szabályok szerint előírt 4770 nyilvános állomással szemben. A fülkék és telefonok forgalmát, elhelyezkedését figyelemmel kísérve a vállalat folytatja a keveset használt, veszteséges és igénybe nem vett állomások leszerelését. A szükséges mennyiséget azonban – azok kihasználtságától függetlenül – továbbra is üzemeltetik.

Az Invitel Zrt. szolgáltatási területein jelenleg 2686 nyilvános állomást üzemeltet, ami megfelel az előírásoknak – mondta a Napinak Fejes Tibor, a lakossági üzletág igazgatója. A jogszabály nemcsak mennyiségi elvárást fogalmaz meg, hanem azt is előírja, hogy a nyilvános telefonállomásoknak legalább három százalékát hallás- vagy mozgáskorlátozottak által is használható módon kell kialakítani. Az Invitel a nyilvános állomások darabszámának meghatározásánál és a fülkék elhelyezésénél az önkormányzatokkal tartja a kapcsolatot – mondta Fejes. A szolgáltatónál is csökken e készülékek forgalma, az innen származó bevétel csaknem 20 százalékkal mérséklődött a 2008-2009-ben. A bevételek folyamatos apadása miatt a társaság 2007-ben 508, 2008-ban 45, 2009-ben 628, 2010-ben 214 nyilvános állomást szüntetett meg a veszteséges üzemeltetés miatt. Eközben a működő nyilvános fülkék rongálása is növeli a cég költségeit – emelte ki az igazgató, aki szerint bár a mobiltelefonok terjedésével egyre kisebb forgalmat bonyolítanak le e készülékek, a kisebb vagy szegényebb településeken, valamint a nagyvárosok forgalmas helyein a mai napig használják a nyilvános állomásokat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő