Connect with us

Hirdetés

technokrata

Láthatatlan adatfelhőben élünk

Kütyük

Láthatatlan adatfelhőben élünk

Megdöbbentő mennyiségben ontják a gyárak a Wi-Fi eszközöket – a 21-ik század második évtizede a wireless adatkommunikációé.

Wireless Fidelity, avagy Wi-Fi (angolul kevésbé tudóknak fonetikusan: váj-fáj) – a vezetékmentes hálózati csatlakozás egyeduralkodó adatátviteli szabványa, mely az elmúlt években számos változást élt át. Jelenleg éppen a 802.11n standardra való áttérés zajlik, ami a korábbi eszközökhöz képest még nagyobb adatátviteli sebességet és hatósugarat biztosít. Létét a vezetékek nélküli kommunikáció igénye igazolja, és hizlalja egyre nagyobbra a „Wi-Fi univerzumot”.

Nemrég az ABI Research szinte sokkoló számmal állt elő, ami a wireless chipek terjedését illeti. Az amerikai kutatócég becslése szerint az idei évben a 770 millió egységet is meg fogja haladni a leszállított termékek száma, ami közel egyharmaddal több, mint a 2009-ben mért érték. Természetesen az új, n szabvány már lepipálja a korábbi g vezérlőket: 60 százalékos piaci részesedésével uralkodóvá válik.

Ehhez persze az is kellett, hogy mára az elektronikus készülék javába integrálásra kerüljön a Wi-Fi chip. Mobilkommunikációs eszközeink viszik a prímet a következő öt év során, melynek eredményeként 2015-ben már az összes eladott mobiltelefon-szerű készülék 40 százaléka támogatni fogja a szabványt. De szépen teljesít majd az eleve magas bázisról indító laptopok, netbookok és MID-ek piaca is e tekintetben.

Az öt év múlva értékesítésre kerülő szórakoztatóelektronikai eszközök közül 530 millióban dolgozik majd Wi-Fi chip. Új digitális kameráink, tévéink és DVD/Blu-ray lejátszóink között tízszer akkora számban találjuk majd meg 2015-re a wireless kommunikációs szabvánnyal szerelt példányokat, mint napjainkban, ezzel az évtized közepére gyakorlatilag be lesz hálózva a fejlett világ minden nappalija.

Behálózva – láthatatlanul.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés