Connect with us

technokrata

Halált okozó gyógyszerek az Interneten

Kütyük

Halált okozó gyógyszerek az Interneten

Reklámfilm hívja fel a közvélemény figyelmét a bizonytalan eredetű gyógyszerek veszélyeire.

Halálfejjé állnak össze a hamis gyógyszerek a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) április 28-tól főműsoridőben sugárzott reklámfilmjében. Az ijesztgetés nem túlzó, hiszen a bizonytalan eredetű, nem legális forrásból származó gyógyszerek akár halált is okozhatnak. A HENT fontosnak tartja, hogy minden magyar fogyasztó tisztában legyen azzal, hogy sokat kockáztatnak azzal, ha interneten, piacokon, utcán vagy klubokban vesznek receptköteles gyógyszert vagy egyéb gyógykészítményt.

„Az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt öt évben közel nyolcszorosára nőtt az Unió határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya. Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa. A problémát fokozza, hogy az internetes piacnak köszönhetően a hamisítók már közvetlenül is el tudják érni a fogyasztókat. Ennek köszönhetően ma már a hamis gyógyszerek 90 százalékát az interneten adják el, ahol a kereskedők az életmódgyógyszerektől kezdve az antibiotikumon át a legkülönfélébb készítményeket kínálják.” – mondta Székely Krisztina, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

Egy 2010-es tanulmány szerint mintegy 77 millió európai fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket. A jelentés szerint Nyugat-Európában a fogyasztók évente mintegy 10,5 milliárd eurót költenek olyan receptköteles gyógyszerekre, amelyeket illegális forrásból, elsősorban az interneten keresztül orvosi ajánlás és recept nélkül szereznek be.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek