Connect with us

technokrata

Megkezdődött a Flash leváltása?

Kütyük

Megkezdődött a Flash leváltása?

Youtube videók HTML5-ben.

Az Apple Adobe Flash-sel szembeni ellenállása közismert – Steve Jobs cége egészen odáig ment, hogy legújabb kütyüjéből, az Ipadből egyenesen ki is hagyta a formátum támogatását (erről bővebben itt). A Google azonban eddig nem állt ilyen rigorózusan a webes videók kvázi szabványának tekinthető, egyébként jogvédett formátumhoz. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne nyitott az újdonságokra: hónapok óta folyik kísérletezés a HTML5-tel, kiváltandó a Flash-t.

Már bárki részese lehet a tesztelésnek, aki rendelkezik accounttal. Bejelentkezést követően meg kell látogatni a http://www.youtube.com/html5 linket, ahol a „Join the HTML5 Beta”-ra kattintva kipróbálható, milyen a mozgóképes élet Flash nélkül. Minden videó – kivéve a beágyazott reklámokat tartalmazók – megjelenik HTML5-ben (vagy legalábbis meg kellene jelennie). Ennek elsősorban a 64 bites Linuxot és a Mac OS X-et használók vehetik nagy hasznát, de természetesen Windows-os felhasználók előtt is adott a lehetőség.

Mi kell a próbához? Három böngészővel használható jelenleg: Google Chrome-mal (nem meglepő módon), Apple Safarival (legalább 4-es változat szükséges), illetve azon Internet Explorerekkel, amelyekhez telepítésre került a Google Chrome Frame. Ha a fenti feltételek teljesülnek, akkor még a HD-s videóknak is teljes erejükben kell pompázniuk (habár teljesképernyős támogatás még nincs).

Egyébként nem csak a Google és az Apple az egyetlen, akik alternatív webes videomegjelenítési forma után néztek. Amint arról mi is írtunk, az Open Video Alliance (OVA) segítségével a Wikipedia nagy fába vágta a fejszéjét: a HTML 5 szabvány videoformátumát, a Theorát támogatja. A nyílt formátum közvetlen kihívója a már évek óta elérhető és széles körben használt Flash-videóknak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek