Connect with us

Hirdetés

technokrata

Könnyen tönkretehető lehet a file-csere

Kütyük

Könnyen tönkretehető lehet a file-csere

A jogvédők folyamatos támadásai miatt nem kizárt, hogy hamarosan anonim módon zajlik majd a P2P zene- és filmletöltés. Ám a névtelenség egyben a Bittorrent technológia könnyű használhatóságának végét is jelentheti.

Habár a digitális kalózkodás jogtulajdonosokat érintő anyagai veszteségeit egyértelműen igazoló független kutatást mindmáig nem sikerült felmutatni, a jogvédők erre alkalmas eszközök széles tárházával igyekeznek gátat szabni a file-cserének. Az évtized elején megpróbálták a szolgáltatásokat nyújtókat ellehetetleníteni, de aztán egy, a másolási technikát védő bírói döntés után az egyes felhasználók kerültek célkeresztbe. El is ítéltek néhány ezer internetezőt, de a jelenség nem szűnt meg, sőt, erősebb, mint valaha. Napjainkban az Internet-szolgáltatókra próbálják meg ráhárítani a jogsértő tevékenységet folytatók kiszűrését.

Időközben persze a megosztási technika is fejlődött. A Napster még központi indexelő szervereket működtetett, így nem is volt nehéz bezáratni. A Kazaa-t már tovább tartott legyűrni, míg a The Pirate Bay bittorrent oldal üzemeltetőit hiába citálták bíróság elé, az most is vidáman működik. Utóbbi már peer to peer technikával keresi meg a megosztókat és teszi lehetővé az adatcserét. Azonban még így is egyértelműen beazonosítható, melyik számítógépről történt a(z esetek egy részében) jogsértő tevékenység.

Következő lépés a teljes anonimizálás lehet, ahol az egyes megosztó PC-k nem „mérhetők be”. Ehhez a Bittorrent kliens mindössze pár tucat kódsorának megváltoztatására van szükség. A döntést azonban alaposan meg kell fontolni, mert ez könnyen végzetes csapást jelenthet a P2P eljárásra. Fraser Howard, a Sophos biztonsági kutatója szerint a névtelenítési eljárással a jogtulajdonosok előtt megnyílik az út, hogy hamis peerek dömpingjével árasszák el a hálózatot (torrent poisoning), megnehezítve vagy egyenesen ellehetetlenítve a file-csere folyamatát. Becslések szerint egyetlen, szélessávú Internet-hozzáféréssel rendelkező PC-ről öt perc alatt ezernél is több hamis peer hozható létre.

Ennél azonban nagyobb veszélyt is jelenthet az anonimizálás. Nemcsak hamis szeletek, hanem ártó szándékkal létrehozott programok darabkái is bekerülhetnek így a hálózatba, a fent ismertetett lehetőség analógiájára. A P2P letöltések ugyanis most megbízhatóak – ha az eredeti állomány nem volt fertőzött, akkor „menet közben” letöltve sem lesz az. Ám, ha hamis peerekkel olyan adatcsomagok kerülnek a PC-re, amelyek malware-t tartalmaznak, oda a védettség illúziója.

Akárhogy is alakul a jövő, a file-csere kiirthatatlannak tűnik. Ha a Bittorrent esetleg el is bukik – bár egyes elemzések szerint az egyik legellenállóbb protokoll, ami a témában valaha is született -, lesz helyette más módszer.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés