Connect with us

technokrata

Maga alatt vágta a fát a Microsoft

Kütyük

Maga alatt vágta a fát a Microsoft

Kényszer alatt ugyan, de maga ellen cselekedett a redmondi szoftvergigász, amikor elérhetővé tette a böngészőválasztó frissítést felhasználói számára. Bukóban az Internet Explorer.

Többször foglalkoztunk már az angolul ballot screennek keresztelt böngészőválasztási funkcióval, amit az elmúlt hónapban a redmondi szoftvergigász frissítés formájában elérhetővé is tett az európai internetezők számára. Ismeretes, hogy a Microsoft már számos OS-generáció óta integráltan adja saját browserét a felhasználóknak – így az Internet Explorer alapértelmezettként minden Windows-on megtalálható. A kényelmes internetezők pedig nem próbálnak ki mást (sokan nem is tudják, hogy létezik más böngésző a világon). Ezt elégelték meg a kisebb részesedéssel bíró, alternatívát kínáló cégek – köztük leginkább a norvég Opera -, és arra késztették az Európai Unió honatyáit, hogy vizsgálják meg a helyzetet, és kényszerítsák rá a Microsoftra a szabad böngészőválasztás lehetőségének biztosítását.

Nos, az Opera számára teljes sikerrel zárult az akció: a márciusi frissítés nyomán jelentősen megugrott a norvégok fejlesztette browser részesedése. Minap közzétett adataik szerint az egész világra nézve már több mint 100 milliós rajongói táborral büszkélkedhet böngészőjük és e-mailkliensük. Ezt a mérföldkövet egyébként pont a tavasz első hónapjában sikerült elérni; igaz, azt nem szabad elfelejteni, hogy az Opera mobiltelefonokra készített platformjával különösen nagy piaci részesedéssel rendelkezik. Nagyjából ugyanannyi (azaz 50 millió) felhasználó alkalmazza az Operát desktop környezetben, mint az Opera Minit mobiltelefonokban.

Az asztali operációs rendszereken futtatott norvég böngészők részesedése 30 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest, jelentette be a vállalat. Lars Boilesen, a cég vezérigazgatója ezt a jó irányba tett lépések eredményeként aposztrofálta. Persze, ha erről megkérdeznénk Steve Ballmert, bizonyára más véleménnyel szembesülnénk…Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek