Connect with us

technokrata

Éjszakára bezár az Internet

Kütyük

Éjszakára bezár az Internet

Állami beavatkozással küldenék aludni a gyerekeket.

Kinek mi ugrik be Dél-Koreáról? A Samsung, a Starcraft TV, a nagy sávszélességű, olcsó Internet-hozzáférés? (Akinek a szöuli olimpia, az most kiesett.) Vitán felül áll, hogy az ország az egyik legfejlettebb digitális állam bolygónkon, ezáltal pedig olyan társadalmi változások színhelye is, amely átalakulásokra a világ többi részén csak év(tized)ekkel később kerül majd sor. Érdemes tehát odafigyelni, milyen válaszokat adnak a helyiek a 21-ik század kihívásaira.

Itt van például a játékszenvedély. No nem félkarú rablókba bedobált pénzérmékre vagy elkártyázott vagyonokra kell gondolni, hanem az online játékvilágtól való függőségre. A digitális élményhez már nagyon fiatalon hozzászoknak a koreaiak, nem meglepő, hogy a gyerekek körében komoly problémát okoz a jelenség. A kicsik gyakran késő éjszakába nyúlóan fennmaradnak, hogy még egy szintet léphessenek, egy utolsó csatát megvívjanak, gyorsan learassanak még fél tonna epret (a sor szinte a végtelenségig folytatható). Úgy tűnik, a szülők egyre nagyobb része képtelen gátat szabni csemetéiknek.

Végtelenségig azonban nem lehet engedni, ezért a helyi vezetés úgy döntött, állami szinten kell szabályozni a problémakört. A dél-koreai kulturális minisztérium tervei szerint az iskoláskorú fiatalok maximum éjfélig élvezhetnék az online játékokat. A szigorítás megvalósításához a játékfejlesztők önkéntes részvételét várják, így az év végére elkészülhetne egy automatikus rendszer. Az egyelőre nem ismert, hogy miként lehetne megkülönböztetni a fiatal/kiskorú és a felnőtt játékosokat, vagy a tiltás vonatkozna-e az idősebbekre is.

Európai szemmel elsőre elképesztő tűnő feladat elé állítja az éjfél és reggel 8 közötti „adásszünet” megvalósítása a fejlesztőket. Korábban azonban már több cég is önkéntesen tett hasonló lépéseket, így egy egységes szabályozás létrejötte egyáltalán nem tűnik lehetetlennek. Például speciális, időzítetten működő szerverekkel, a felhasználók nemzetiségének és korának ellenőrzésével sokat lehetne tenni egy ilyen rendelet betartásáért.

A döntés demokratikus volta azonban finoman szólva is kérdéses…Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle