Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felfüggeszthető lesz a file-cserélők Internet-hozzáférése

Kütyük

Felfüggeszthető lesz a file-cserélők Internet-hozzáférése

Szigorú szabályzás vár a brit internetezőkre.

A brit alsóház nemrég áldását adta az internetes adatforgalom megfigyelésére és elemzésére – a képviselők 189-47 arányban fogadták el a Digital Economy Bill nevű törvényt. Eszerint azok az internetezők, akiket kalóztartalmak le- vagy feltöltésén kapnak, „levághatók” az Internetről. Habár a direktíva még nem emelkedett törvényerőre, ratifikálása tulajdonképpen formalitás – annak a felsőháznak kell ítéletet mondania felette, amelyiktől maga az ötlet származott.

A The Telegraph információi egy szigorúbb digitális Európa képét vetítik elő. Az öreg kontinens kormányzatai ugyanis felsorakozni látszanak a jogvédett tartalmakkal kapcsolatos illegális adatforgalmak ellenében. Ismeretes, hogy tavaly októberben hasonló törvényt fogadtak el Franciaországban, és most Nagy-Britannia is a rigorózusabb fellépés mellett tette le a voksát. Ezt természetesen a szigetországban tevékenykedő jogvédők örömmel vették tudomásul; Rick Cotton, az NBC Universal vezető tanácsadójának nyilatkozata szerint „Az Egyesült Királyság jogalkotása felismerte, hogy a digitális lopás megöli a munkahelyeket.”

Three-strikes, vagyis három csapás néven említi a köznyelv a rendelkezést, mely nem azonnal tiltja le a file-cserén kapott felhasználót. Több felszólítást is kap a törvénytelennek minősített tevékenység felhagyására, ám ha ezeknek nem tesz eleget, akkor megszüntetik a világhálóhoz való hozzáférést. Ennek az eljárásnak a technikai feltételeit és magát a korlátozást is az Internet-szolgáltatóknak kell megvalósítaniuk, annak minden költségvonzatával együtt.

Arra persze egyik jogalkotó sem gondolt, hogy ha az adott internetező nyílt Wi-Fi hotspotot üzemeltet, akkor nem tehető felelőssé a mások által generált adatforgalomért, mégis rajta csattan az ostor. Ahogy azt is elfelejtették számításba venni, hogy a P2P file-csere protokollok körül zajló hajcihő egy ideje már arra készteti a fejlesztőket, hogy titkosított adatátviteli megoldásokat hozzanak létre. Amivel a jelenség ugyan nem szűnik meg, de legalább teljesen ellenőrizhetetlen lesz a vizslató szemek számára, mi is áramlik keresztül a hálózaton.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés