Connect with us

technokrata

Tovább bírják az olcsóbb akkumulátorok

Kütyük

Tovább bírják az olcsóbb akkumulátorok

Még közel sincs vége a lítium-ionos technológiának.

Évtizedünk uralkodó akkumulátortípusa volt a lítium-ionos eljárásra alapuló telep. Habár itt, a Terminal hasábjain is több alkalommal beszámoltunk újfajta energiatároló technológiákról (köztük a leginkább figyelmet érdemlő üzemanyag-cellás megoldásokról), mégsem tudták letaszítani vezető helyéről a Li-Ion akkukat. Mégpedig azért nem, mert minden túlmelegedési botrány ellenére még mindig ezt a típust a legköltséghatékonyabb előállítani.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Li-Ion technológia nem fejlődött az elmúlt tíz évben. A japán Hitachi például nemrég jelentette be, hogy további változtatásokat eszközölt a telepeknél, minek köszönhetően több paramétere is jelentős javulást mutathat fel. Napjainkban maximum öt évig üzemképes egy lítium-ionos akkumulátor – a japánok szerint ezt az időtartamot sikerült megduplázni. A piacon tehát megjelenhetnek az olyan energiatárolók, amelyek akár egy évtizedig is szolgálhatják tulajdonosaikat, amivel nem csak költséget lehet csökkenteni (hiszen hosszú távon durván feleannyit kell akkumulátorokban invesztálni), de a környezet terhelése is mérsékelhető a telepek ritkább cseréjével.

Megszokhattuk már, hogy egy új eljárás alkalmazásával drágább lesz az elődhöz képest az amúgy jobb képességeket felmutató eszköz. Nos, ez jelen esetben nincs így: a Hitachi állítása szerint olcsóbbá válhat az új akkumulátorok létrehozása. A fejlesztő a felhasznált kobalt mennyiségének csökkentésével érte el ezt az eredményt. Ismeretes, hogy a kobalt ritka – és ennek megfelelően drága – nyersanyag.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor jelennek meg a (kis)kereskedelmben kapható első, továbbfejlesztett lítium-ionos akkumulátorok, de várhatóan a következő egy-két év során megkezdődhet piacra lépésük.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek