Connect with us

technokrata

3D-s, érintőképernyős LCD

Kütyük

3D-s, érintőképernyős LCD

A Sharp mindent belezsúfolt a folyadékkristályos kijelzőbe, amire csak a modern technika képes.

Múlt hét végén számolt be a japán óriásvállalat legújabb fejlesztéséről – a sztereo 3D hatást kínáló kijelző érdekessége, hogy érintésérzékeny. Ezt úgy tudta elérni a Sharp, hogy közben magas fényerőt biztosít az eszköz; akár két-, akár háromdimenziós módban használják az LCD-t. A 3D-s hatás ráadásul speciális szemüveg használata nélkül élvezhető.

Nemrég írtunk a Nintendo hasonló folyadékkristályos kijelzőre alapozó tervéről; a Sharp megoldása lényegében ugyanezt az elvet használja. Úgynevezett parallax barrier rendszert alkalmaz, amely egy hagyományos LCD-re alapul, plusz egy apró trükkre. A felhasználó két szemébe érkező fény egy picit eltér egymástól, köszönhetően egy speciális lencserendszernek (lenticular lense), így az emberben távolságérzetet kelt a látvány.

A Sharp LCD-je azért érdemel figyelmet, mert a többi, ehhez hasonló – amúgy nem túl nagy számban alkalmazott – kijelzőnek egységesen gondot okoz a jó képminőség előállítása. A japán technológia azonban magas fényerő és alacsony „áthallás” mellett képes háromdimenziós hatást biztosítani. Ez a fejlett szilíciumkristályos struktúra javított elektronmobilitási képességének (a Sharp terminológiájában CG-Silicon) és a már fent említett paralax barrier rendszer optimalizálásának köszönhetően érhető el. A panel drótozásának miniatürizálásával több fényt képes átereszteni, így a hagyományos modell duplájára (500 cd/m2) nőhetett a fényerő.

Nem érintőképernyős változatot is tervezett a Sharp; a kijelzőket pedig olyan mobil eszközökbe szánja, mint az okostelefonok vagy PDA-k. Ezekben a közeljövőben megjelenhet, tekintve, hogy a vállalat még az idei üzleti év első felében beindítja a tömegtermelést.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák