Connect with us

Hirdetés

technokrata

3D-s, érintőképernyős LCD

Kütyük

3D-s, érintőképernyős LCD

A Sharp mindent belezsúfolt a folyadékkristályos kijelzőbe, amire csak a modern technika képes.

Múlt hét végén számolt be a japán óriásvállalat legújabb fejlesztéséről – a sztereo 3D hatást kínáló kijelző érdekessége, hogy érintésérzékeny. Ezt úgy tudta elérni a Sharp, hogy közben magas fényerőt biztosít az eszköz; akár két-, akár háromdimenziós módban használják az LCD-t. A 3D-s hatás ráadásul speciális szemüveg használata nélkül élvezhető.

Nemrég írtunk a Nintendo hasonló folyadékkristályos kijelzőre alapozó tervéről; a Sharp megoldása lényegében ugyanezt az elvet használja. Úgynevezett parallax barrier rendszert alkalmaz, amely egy hagyományos LCD-re alapul, plusz egy apró trükkre. A felhasználó két szemébe érkező fény egy picit eltér egymástól, köszönhetően egy speciális lencserendszernek (lenticular lense), így az emberben távolságérzetet kelt a látvány.

A Sharp LCD-je azért érdemel figyelmet, mert a többi, ehhez hasonló – amúgy nem túl nagy számban alkalmazott – kijelzőnek egységesen gondot okoz a jó képminőség előállítása. A japán technológia azonban magas fényerő és alacsony „áthallás” mellett képes háromdimenziós hatást biztosítani. Ez a fejlett szilíciumkristályos struktúra javított elektronmobilitási képességének (a Sharp terminológiájában CG-Silicon) és a már fent említett paralax barrier rendszer optimalizálásának köszönhetően érhető el. A panel drótozásának miniatürizálásával több fényt képes átereszteni, így a hagyományos modell duplájára (500 cd/m2) nőhetett a fényerő.

Nem érintőképernyős változatot is tervezett a Sharp; a kijelzőket pedig olyan mobil eszközökbe szánja, mint az okostelefonok vagy PDA-k. Ezekben a közeljövőben megjelenhet, tekintve, hogy a vállalat még az idei üzleti év első felében beindítja a tömegtermelést.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés