Connect with us

technokrata

Tízmilliárd eladott zeneszám

Kütyük

Tízmilliárd eladott zeneszám

Újabb mérföldkövet hagyott maga mögött az Apple.

Utoljára 2005 nyarán írtunk a Steve Jobs vezette vállalat Itunes zeneáruházának sikereiről: közel fél évtizede az Apple a „félmilliárdodik” eladott dalnak örülhetett. Akkor illően megünnepelte az eseményt az Apple, hiszen az 500 milliomodik számot letöltő 10, általa kiválasztható Ipodot, valamint 10 ezer dal letöltésének lehetőségét kapta. Ezúttal azonban smucigabbak voltak Jobs-ék.

Az Itunes ugyanis újabb mérföldkövet tudhat maga mögött: tegnap elkelt a „tízmilliárdodik” dal, Johnny Cash „Guess Things Happen That Way” című száma. A szerencsés vásárló 10 ezer dollár értékben kapott Apple kuponokat; Louie Sulcer bármire beválthatja nyereményét az online áruházban. Mivel azonban egy szám 1 dollárba kerül, láthatjuk, hogy a válság az Apple-t is spórolásra kényszerítette: az öt évvel ezelőtt felajánlott Ipodokra idén már nem futotta. Persze azért még így sem lehet elégedetlen a Georgia-beli woodstocki férfi, hiszen kuponjaival jó pár évig ingyen (és legálisan) szerezheti be a hallgatnivalót.

Út a 10 milliárdig
Előre látta az Apple, hogy hamarosan el fogják érni a jeles számot, így már február 11-én kampányt indított „Visszaszámlálás a 10 milliárd letöltött dalig” névvel. Ebben előre beígérte a 10 ezer dolláros kupont a szerencsés vásárlónak, amivel persze olcsón csapott hírverést az angolszász országokban a szolgáltatásnak. Szüksége is volt erre, hiszen az eladási mutatók mostanában nem nőnek olyan szépen, mint pár évvel ezelőtt. Valószínűleg az új értékesítési modell tehető felelőssé, amit a kiadók „vertek ki” az Apple-ből. Jobs cége ugyanis kénytelen differentált árakkal dolgozni: az új, népszerű dalokat 1 dollárnál többért adja.

Kérdés, hogy ha egyértelműen látszik (legalábbis darabszámra) az eladások visszaesése, mi értelme ragaszkodni ehhez a módszerhez…Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp