Connect with us

technokrata

Amit az elektronikus archiválásról tudni érdemes

Kütyük

Amit az elektronikus archiválásról tudni érdemes

Gyorstalpaló az elektronikus archiválási kötelezettség teljesítéséhez.

Az elektronikus cégeljárási rendszer 2008. július 1-től történő bevezetése jelentősen leegyszerűsítette az ügyintézést, gyorsította és költségkímélővé tette az ügyvédek, ügyvédi irodák munkáját, viszont mind technológiai, mind pedig szakmai oldalról magas szintű felkészültséget igényelt a felhasználóktól. Az elektronikus cégeljárásban létrehozott elektronikus dokumentumok, cégiratok, .dosszie, .es3, és .et3, kiterjesztésű állományok jogszabályoknak megfelelő archiválása ugyanis még ma sem mindig kézenfekvő egy átlagos informatikai tudással rendelkező számítógép-használó számára. Ezen változtatna az az Arconsult által szervezett országos előadássorozat, melynek fő célja az ügyvédek tájékoztatása az elektronikus archiválás szabályairól, technológiai és jogi alapjairól, illetve az archiválási kötelezettség teljesítésének valós alternatíváiról.

A NetLock szerint az Arconsult Kft. által szervezett előadások valóban hiánypótló előadások, hiszen a résztvevők teljes körű tájékoztatást kapnak többek között arról, hogy a jogszabályi előírások szerint mit és miért kell archiválni, illetve információt szerezhetnek arról is, hogy az elektronikus archiválás tekintetében milyen költséghatékony lehetőségek közül választhatnak. A piac ugyanis többszereplős és a minősített archiválási szolgáltató megbízása nem az egyedüli alternatíva az elektronikus archiválási kötelezettség jogszabályoknak megfelelő teljesítéséhez. Léteznek olyan megoldások is, amelyek azoknak nyújtanak segítséget, akik saját maguk kívánnak gyorsan és olcsón eleget tenni jogszabályi kötelezettségüknek.

A Budapesti Ügyvédi Kamara tanulmánya és a digitális archiválás szabályairól szóló 114/2007. (XII. 29.) GKM rendelet szerint az elektronikus iratokra vonatkozó megőrzési kötelezettségnek nem csak archiválási szolgáltató útján lehet eleget tenni. Nincsen akadálya annak sem, hogy a megőrzéssel kapcsolatos kötelezettségeket az ügyvéd saját maga teljesítsen, akár úgy is, hogy egyes részkötelezettségei vonatkozásában külső – nem minősített archiválási – szolgáltatót vesz igénybe.

Az Arconsult Kft. – az elektronikus archiválás folyamatát és alternatíváit bemutató – országos előadássorozata 2010. március 3-án indul, az első előadás a Budapesti Ügyvédi Kamara dísztermében lesz 2010. március 3-án 14:00 órai kezdettel. A következő előadások számítógéppel felszerelt oktatótermekben történnek, többek között Győrben, Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden, illetve hamarosan további megyeszékhelyeken is.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák