Connect with us

technokrata

Az első „linuxos” Olimpia

Kütyük

Az első „linuxos” Olimpia

Nem csak Windows alól követhető nyomon a napokban is zajló téli olimpia az Interneten.

Azok, akik nem jutottak el Vancouverbe, de szeretnék nyomon követni a Kanadában zajló téli olimpia legfontosabb eseményeit, az online közvetítéseket bármikor megnézhetik, full HD-minőségben, akár a Windows-os Microsoft Silverlight, akár linuxos megfelelője, a Novell Moonlight segítségével. A Moonlight 3.0 második előzetesének megjelenését a fejlesztő csapat kifejezetten az olimpiai játékok kezdetére időzítette, így a felhasználók bármikor megnézhetik a versenyeket a saját desktopjukon, a világ bármely részéről. Az nbc.com közvetítéseit az NBC kábel-TV szolgáltatására előfizetők tudják élőben nézni, az előfizetéshez használt azonosítóval, az Egyesült Államok területén. Európában pedig az Eurosport csatorna előfizetői tekinthetik meg az olimpiai közvetítéseket.

A Moonlighttal a Tivo-hoz hasonlóan az élő adás alatt is visszapörgethetők vagy éppen lassítva is lejátszhatók a legizgalmasabb pillanatok, így a minőségnek egyedül a sávszélesség szabhat határt. A beépített Smooth Streaming funkció lehetővé teszi, hogy a képminőség mindig a sávszélességhez igazodjon, így nem fordulhat elő, hogy a közvetítés megszakad a letöltés miatt – ha bármi miatt csökken a sávszélesség, a közvetítés kisebb felbontásban, de folyamatosan nézhető. A Moonlight legújabb változatának használatához a Firefox legújabb verzióját javasolják a fejlesztők, ezzel még a pixelek árnyékosodása is kiszűrhető.

A Moonlight létrehozása a Novell és a Microsoft által 2007 szeptemberében bejelentett műszaki együttműködés része. A Microsoft még az Olimpiára az NBC számára készült technológiákhoz is azonnali hozzáférést biztosított a Novell számára a Silverlight 3 tesztcsomagok elérésére, a Novell felhasználóinak pedig ingyenesen elérhetővé teszi a Microsoft Media Pack jogtiszta video- és audiokodekjeit a Moonlight platformon keresztül. Az LGPL v2 licenccel közzétett Novell Moonlight minden nagyobb Linux disztribúcióhoz, így az openSUSE, a Novell SUSE Linux Enterprise, a Fedora és az Ubuntu rendszerekhez is elérhető.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle