Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sex.com – újra eladó

Kütyük

Sex.com – újra eladó

A sokat látott domaint ismét áruba bocsátják.

Korábban elképzelhetetlennek tartott láz vette kezdetét a 90-es években a domainnevek iránt. Ma már nehéz rövid, könnyen megjegyezhető és jól hangzó domaint regisztrálni, de 20 éve még más volt a helyzet. Ilyen volt a sex.com is, ami „vadregényes” pályát futott be megszületése óta.

Jelenleg az Escom nevű cég birtokolja a domaint, mely természetesen most is működik. Nem meglepő tartalommal: elsősorban a felnőttekhez szól, persze az Internet anonimitásának köszönhetően biztosan sok kíváncsi tinédzser is begépelte már az URL-t. Sok látogatója jelenleg nincs (havi szinten 120 ezer egyedi internetező keresi fel), a tulajdonos tehát úgy döntött, megszabadul tőle. Ha meg akarjuk venni, nem kell mást tenni, mint egy bank által hitelesített, 1 millió dollárról szóló csekkel beszállni az Escom által indított licitbe.

Miért is fizetne valaki több milliót a domainért? Nos, a névben nagy erő rejlik, a bevezetőben említett egyszerű megjegyezhetőség még mindenfajta reklám nélkül is tízezrével vonzza a látogatókat – hát még akkor mennyi érdeklődőt mutathatna fel, ha komoly szolgáltatást rakna alá egy vállalkozó. Bár az a jelenlegi gazdasági körülmények között nehezen elképzelhető, hogy az Escom azt a 14 millió dollárt, amit annak idején kifizetett érte, viszontláthassa.

A sex.com sztori
1994-ben Gary Kremen a Network Solutions regisztrátornál bejelentette igényét a domainnévre, így hamarosan a tulajdonába jutott a sex.com. A figyelemfelkeltő elnevezés ellenére Kremen nem épített komplett website-ot az URL köré, talán ez is lehetett az oka annak, amiért a Network Solutions 1995 októberében Stephen M. Cohenre ruházta át a domaint. No és az, hogy utóbbi több csaló trükköt is bedobott a sex.com megszerzéséért – például álnéven telefonált, e-maileket és papírleveleket hamisított.

Gary Kremen, az eredeti tulajdonos

Abban a tekintetben viszont mindenképp elismerés illeti Cohent, hogy tudott a domainnal bánni: miután egy hamis faxszal rávette a regisztrátor egyik alkalmazottját, hogy a nevére írják az URL-t, komoly hirdetési kampányt szervezett a site köré. Ennek köszönhetően hamarosan naponta(!) 25 milliónyi kattintást regisztrált a gyorsan felépült oldal (ne feledjük, ez még a múlt évezred végén történt!), ami szépen hozott Cohen konyhájára. A reklámokkal megtűzdelt site havi szinten 50-500 ezer dolláros bevétellel növelte a férfi bankszámláját. Tette ezt éveken át, annak ellenére, hogy Kremen folyamatos harcot vívott a domain visszaszerezéséért.

Stephen Cohen, a domain eltulajdonítója

Végül azonban sor került erre: 2000 novemberében visszaszállt a sex.com tulajdonjoga az eredeti birtokosra. A bíróság (mert közben per is indult) kártérítésre kötelezte Cohent: 25 millió dolláros pénzkifizetést róttak ki a domaintolvajra. 2001 áprilisában tovább növelte a bíráságot a Kaliforniai körzeti bíróság – a feljebbviteli eljárás során újabb 40 millió dollárral toldották meg Cohen bírságát.

Utóbbi visszautasította a 65 milliós kártérítés megfizetését, és a már jól bevált módszerhez nyúlva hamisítással és hazugságokkal próbálta elhitetni mindenkivel: csődbe ment. Miközben azonban arról küldözgetett hivatalos(nak tűnő) dokumentumokat, hogy sorra bedőltek vállalkozásai, és így nincs miből fizetnie, „fű alatt” nekilátott kimenteni vagyonát az Egyesült Államokból. Ám ezúttal nem tudta olyan sokáig bolondját járatni a bőrére pályázókkal; hamarosan elfogatóparancsot adtak ki a férfi ellen. Cohen viszont megérezte, hogy kezd felforrósodni a talpa alatt a talaj, ezért Mexikóba menekült az igazságszolgáltatás elől.

A történet itt még bizarrabb fordulatot vett. Amint azt megírtuk, Kremen, ahelyett, hogy belenyugodott volna a jogi procedúrák által nekik biztosított elégtételbe, saját kezébe vette az ügy elintézését. 50 ezer dolláros díjat tűzött ki minden, Cohen hollétéről szóló információért, ám ennek ellenére sokáig nem akadtak a domaintolvaj nyomába. Végül 2005 októberében, a határtól nem messze, Tijuanában tartóztatták le; a sors fintoraként azért, amiért a mexikóiakat „szokták” a déli államokban: az országban való illegális tartózkodásért. A latin-amerikai rendőrség végül átadta a férfit az amerikai hatóságoknak.

A sex.com történetéből könyv is készült

Az ügy pedig hamarosan lezárásra került: a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy Cohen bűnbánónak bizonyult, és ezúttal már igyekezett megfizetni a tulajdonában levő érdekeltségekkel a rá kirótt kártérítést. Közben Kremen 2006 januárjában megszabadult a sex.com-tól: a híressé-hírhedtté vált domain minden idők legdrágábban elkelt webcíme lett: amint arról mi is írtunk, az Escom LLC vásárolta meg 14 millió dollárért.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés