Connect with us

IPTV 2.0: mérföldkövek a netes tévézésben

Kütyük

IPTV 2.0: mérföldkövek a netes tévézésben

Új, interaktív iptv-alkalmazásokkal lép a piacra a T-Home, amely televíziózással kapcsolatos alapvető információkat tartalmazó internetes “tévélexikont” is kialakított. A szolgáltató számos bosszantó apróságot – például a műsorújság alapján indított felvételek csúszását – is kijavított.

A hagyományos televíziózást gyökeresen átalakító iptv-szolgáltatást Magyarországon elsőként a T-Home (illetve jogelődje, a T-Online Magyarország) indította el 2006 novemberében, és kereskedelmi forgalomban is egy ideig kizárólag ez a márka nyújtott iptv-szolgáltatást. A bevezetést követően, a T-Home piacra lépésével az előfizetők száma lendületesen emelkedett: a brand bevezetése utáni első hat hónapban megduplázódott az egy évvel korábbi adathoz képest, és az előfizetők száma ma már meghaladja a 65 ezret.

A T-Home az interaktív televíziózás élményét kínáló szolgáltatás ismert funkcióin – mint például a megállítható, visszatekerhető élő adáson, a több mint 500 mozifilmet akár már tévépremier előtt kínáló Videotékán, az elektronikus műsorújságon, a programozható műsorrögzítési lehetőségen, a gyerekzáron – túl új alkalmazásokat fejlesztett. Ennek köszönhetően a már meglévő merevlemezes set-top-boxok mellett további beltéri vevőegységekről is rögzíthetők műsorok, illetve azok le is játszhatók – ráadásul a felvételek ezekkel az eszközökkel teljeskörűen kezelhetőek: törölhetünk, időzíthetünk, egyedi, illetve sorozatfelvételeket vagy a nappaliban megállított tévézést egy másik szobában is folytathatjuk. A digitális műsorújságban történő célzott keresést könnyítendő tematika (dokumentum, hírek, zene stb.) és nyelv szerint is szűkíthetjük a kínálatot. A kívánt csoportot kiválasztva csak a csoportba tartozó csatornák jelennek meg a képernyőn. A Képek és zene funkció lehetővé teszi, hogy a set-top-boxokkal azonos otthoni belső hálózaton lévő eszközökről (megfelelő szoftverrel rendelkező pc vagy hálózati meghajtó) képeket és zenéket játszhassunk le az iptv képernyőjén keresztül.

Korábban sok bosszúságot okozott, hogy a műsorújság alapján beállított felvételek vége a műsorok csúszása miatt lemaradt. Ezt kiküszöbölendő, a rögzítés indulásakor minden felvétel elé két perc, a felvételek végére pedig tíz perc plusz felvételi idő kerül (mindez csak akkor, ha a felvételek között nincs ütközés). Emellett természetesen az eddigi manuális felvételmeghosszabbítás is az ügyfelek rendelkezésére áll.

Az iptv-n látható [origo] tévécsatornák (LifeNetwork és OzoneNetwork) hamarosan interaktív alkalmazásokkal gyarapodnak. A tévénézők a csatornák weboldaláról származó híreket, fényképes időjárás-jelentést (szöveges, térképes előrejelzések) és a közeljövőben műsorelőzetes-videókkal ellátott műsorújságot, egészség témájú kisebb kalkulátorokat, adatbázisokat (például laborlelet-értelmező), a csatornák archív tévétartalmait, valamint kvízjátékot találhatnak. S ha valamilyen okból elfelejtettük a műsorfelvételt időben beállítani, mindezt az internetes (www.t-hometv.hu oldalon keresztüli) és mobilos műsorrögzítés-beállítás segítségével útközben vagy akár a munkahelyen is pótolhatjuk.

A T-Home szakemberei a fejlesztés során a felhasználóik okításáról sem feledkeztek meg: közzétették a televíziózással kapcsolatos alapvető információkat, amely a http://www.tv-lexikon.hu/nyito.html címen található. A „tévélexikon”-oldalon a műszaki alapfogalmak mellett megismerkedhetünk az analóg és a digitális televíziózás, az iptv, a kábeltelevízió, a műholdas televízió jellemzőivel.

Tavaly novemberben a Nemzeti Hírközlési Hatóság jelentése szerint az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül 14,5 százalékról 15,1 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy iptv-re előfizetők aránya.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom