Connect with us

technokrata

Toshiba: körömnyi méret, 1 TB kapacitás

Kütyük

Toshiba: körömnyi méret, 1 TB kapacitás

Elképesztő adatátviteli sebességet ért el a japán vállalat a jövő SSD-inek prototípusánál.

A Tokióban található Keio Egyetemmel együttműködésben érkezett mérföldkőhöz a Toshiba, az SSD-k fejlesztése tekintetében. Technológiai áttörésüknek köszönhetően körömnyi méretű solid state disket sikerült előállítaniuk, mely ráadásul rekordkapacitással büszkélkedik – merevlemezeket megszégyenítő 1 terabyte-os tárterülettel rendelkezik. Ha napjaink mobil számítógépeiben alkalmazott 2,5 colos méretű winchesterekhez hasonlítjuk, akkor ez 90 százalékos méretcsökkenés, azonos kapacitás mellett.

128 darab NAND típusú flash chipből (és egy vezérlőből) rakták össze a kutatók a piciny lapkát, melynek adatátviteli sebessége is tekintélyt parancsoló lett. A bejelentés szerint maximálisan 2 gigabit másodpercenkénti átvitelére képes, ami még a mai SSD-k teljesítményéhez mérten is jelentős: 250 MBps. Mindemellett van egy további előnye: 70 százalékkal kevesebb energiát igényel működéséhez, és mivel ilyen picike, olcsóbb is előállítani.

Azonban van egy hátránya is: mivel még nem létezik ipari szabvány a technológiához, ezért a tömeges alkalmazásba vételre még várni kell. Ugyanakkor a prototípus láttatni engedi, milyen irányt vesz a mozgóalkatrészt nem tartalmazó adattárolók jövője. A Toshiba és a Keio Egyetem szerint 2012-re pedig mi is megtapasztalhatjuk: 2-3 éven belül ugyanis piacra fog kerülni a távol-keletiek állítása szerint.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom