Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gigabites Internet, a Google-től

Kütyük

Gigabites Internet, a Google-től

Lehengerelné az Internet-szolgáltató piacot az amerikai óriásvállalat.

Majdnem pontosan öt évvel ezelőtt számoltunk be először arról, hogy az akkor még csak online keresésben és internetes reklámfelület-értékesítésben világelső vállalat szokatlan irányban kezdett tapogatózni az amerikai kontinensen. Cikkünk szerint a múlt évezred utolsó évtizedében lefektetett, de aztán a kétezres évek dotcom válsága miatt szükségtelennek ítélt üvegszálas kábeleket kezdte felvásárolni a Google, nyilvánosan nem ismertetett céllal. Persze már akkor pedzegettük, hogy ebből előbb-utóbb Internet-szolgáltatási ambíciók is kisülhetnek, de cikksorozatunk végére sem jött el a megvilágosodás: a sötét üvegszál (dark fiber) rejtélye eltemetve maradt.

Mostanáig…

A Google ugyanis tegnap bejelentette, hogy kísérleti szolgáltatásba kezd az Egyesült Államokban: nagysebességű internetezést biztosítanak üvegszálas közegen keresztül, több amerikai helyszínen is. És hogy mit ért a vállalat nagysebességű hozzáférésen? Másodpercenként egy GIGAbitet (ez 1024 megabitnek felel meg). Byte-ban kifejezve: 128 MBps-os hozzáférést – olyan tempót, amit még a mai modern winchesterek legtöbbje sem képesek befogadni, ennél egy nagyságrenddel lassabb adatátviteli paraméterei miatt.

Azzal, hogy a Google maga is Internet-szolgáltatóvá válik, felrázhatja a net semlegessége körüli vitát. Ismeretes, hogy számos cég kampányol az Internet „semlegességének” megszüntetése ellenében. Jelenleg ugyanis nincs, vagy alig van priorizálva a Világhálón áramló adatfolyam, függetlenül attól, hogy az P2P, HTTP, FTP vagy bármi más típusú adatokat tartalmaz. A szolgáltatók azonban elkezdték „menedzselni” ezt az adatmennyiséget, elsősorban a bittorrent kliensek elterjedtsége és a hálózatokra gyakorolt forgalmi nyomása miatt. Ha azonban gigabites hozzáféréseket veszünk alapul, nem pedig néhány (tíz) megabiteseket, mindjárt értelmét is veszti a hálózati terhelés – amíg az Internet gerince bírja tempóval.

Visszatérve a Google terveire: a cég elképzelései szerint az első kísérletbe 50-500 ezer amerikai felhasználót vonnának be. Kihangsúlyozták, hogy kísérleti projektről van szó, ennek sikere esetén sem várható, hogy néhány hónapon belül a fél világ a Google hozzáféréseire fog előfizetni. Minnie Ingersoll és James Kelly, a Google termékmenedzserei a következőt nyilatkozták: „Mountain View-ban levő Wi-Fi hálózatunkhoz hasonlóan a projekt célja a kísérletezés és a tanulás. Az Internet-szolgáltatók komoly fejlődést értek el a nagysebességű Internet-hozzáférések kiterjesztésében és fejlesztésében, de úgy gondoljuk, ennél még többet lehet tenni. Nem hisszük, hogy kezünkben van az összes válasz – de próbaüzemünk tapasztalatai révén azt reméljük, képesek leszünk gyorsabb és jobb Internet-hozzáférést biztosítani mindenki számára.”

Nem csak a felhasználók érdeklődésére számít a cég; tisztában van vele, hogy az ultranagy szélessáv semmit sem ér az ahhoz illeszkedő tartalmak és szolgáltatások nélkül. Éppen ezért arra buzdítják a fejlesztőket, hogy tervezzenek olyan „gyilkos alkalmazásokat és szolgáltatásokat”, amelyek létfeltétele a nagy sávszélességű környezet megléte. Ilyen lehet például HD-s filmekre alapuló videomegosztó rendszer, hogy csak el példát említsünk.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés