Connect with us

technokrata

Nincs szükségünk az Adobe Flash-re?

Kütyük

Nincs szükségünk az Adobe Flash-re?

A számítógépek 98 százalékára telepítve van, de szükségtelenné válhat. Pedig használják a videomegosztó szolgáltatások, a webes játékok, a kreatív reklámok…

Nagy vihart kavart Amerikában Steve Jobs iPadje. A készülék talán nem is tábla-PC tekintetben forradalmi volta miatt vonul be a számítástechnika történelmébe, hanem úgy fogunk emlékezni rá, mint hogy ez volt az első eszköz, amelyik csatába indult az Adobe Flash uralma ellen. Jobs ugyanis – sokak meglepetésére – a kis masina bejelentésekor közölte, hogy az nem támogatja natívan a leginkább online videoszolgáltatások és webes játékok terén alkalmazott megoldást. Az Apple igazgatója döntését az Adobe pluginjének iPadon való használata során okozott problémával indokolta: a Flash kiterjesztés többször is összeomlott rajta.

HTML 5 vs Adobe Flash
Ennél persze komolyabb okok húzódnak meg a háttérben. Alternatíva nélkül nem nagyon lehetne nélkülözni azt a kodekgyűjteményt, amely a világ összes x86-os alapú számítógépének 98 százalékán megtalálható. Az utóbbi néhány évben azonban felnőtt az új rivális: a HTML 5 – különösen a két év múlva esedékes új változattal – képes a Flash feladatok javát elvégezni, az Adobe pluginjének telepítése nélkül. Első szárnypróbálgatásait már meg is kezdte: például a Google tulajdonában levő Youtube is indított olyan kísérleti programot, amelyben a HTML 5 képességeit, lehetőségeit vizsgálják.

Az eddigi eredmények pedig bíztatóak. A lejátszók ugyan elég fapadosak, de működnek. A Webkit renderelő motor – ami megtalálható a Mac OS X-ben, az Iphone OS-ben és a Safari böngészőben, a Google Android OS-ében, Chrome OS-ében valamint Chrome webböngészőjében, illetve a Palm Pre browserében – legutóbbi változata pedig már teljes képernyős videomegjelentítésre is képes. Sőt, még az Internet Explorer is támogatja a kód egy részét.

„A Flash nem hal ki”
Kevin Lynch, az Adobe fejlesztő-vezetője maga is elismerte, hogy rázós időket él a Flash. A kodeket eredetileg nem ilyen széleskörű, általános felhasználásra tervezték, és ez számos problémát hozott a felszínre. Ezek egyike a biztonság kérdése: a Flash hackerek célpontjává vált, elterjedtsége okán. Ennek ellenére egyáltalán nem adja fel a felhasználókért vívott harcot az Adobe: küszöbön álló 10.1-es Flash Playere egy kivételével az összes okostelefonra meg fog jelenni, ideértve a Google Androidjára alapuló készülékeket, a Blackberry-t, a Nokiát, a Palm Pre-t, hogy csak néhány példát említsünk. Emellett olyan szegmensekben is elérhető lesz, mint a tábla-PC-k, netbookok és a CES óta egyre jobban felkapott Internet-kész televíziók.

Lynch úgy véli, hogy a HTML 5 egyáltalán nem tör a Flash „életére”, sőt, szinte már-már „áldás”: az Adobe szerint lehetőség a Flash számára, hogy egy kicsit még többet tudjon. Lynch kitart azon állítása mellett, miszerint Flash-re a jövőben is szükség lesz, különösen a böngészőfejlesztők esetében. Utóbbiak – egymással való rivalizálásuk okán – mindig is eltérő irányvonalakat fognak követni, és nem lesznek képesek megállapodni egyetlen közös standard támogatásában.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom