Connect with us

technokrata

Pécs 2010: megújul Európa Kulturális Fővárosának honlapja

Kütyük

Pécs 2010: megújul Európa Kulturális Fővárosának honlapja

Nemcsak a programsorozattal kapcsolatos összes fontos információt tartalmazza, hanem számos olyan újszerű tulajdonsággal is rendelkezik majd, amelyek csak az elkövetkező években válnak mindennapossá az internet világában.

A Microsoft Magyarország támogatásával megújuló honlap talán leglátványosabb újdonsága egy olyan speciális galéria lesz, amelynek segítségével a látogatók virtuális körsétát tehetnek a városban, a tereken, illetve a legnépszerűbb nevezetességekben, amilyen például a székesegyház is. A Microsoft Photosynth technológiájára épülő látványosság egyszerű kétdimenziós fényképekből építi fel az adott terület vagy épület háromdimenziós modelljét, amelyet aztán az internetező felhasználók szabadon bejárhatnak. Így például az Európa Kulturális Fővárosa iránt érdeklődő külföldiek még azelőtt megkezdhetik a megismerkedést Péccsel, mielőtt hazánkba érkeznének.

Valószínűleg mind belföldön, mind külföldön sok olyan érdeklődő lesz, aki szeretne ugyan, mégsem tud ellátogatni valamely számára érdekes programra. Nekik lesz igazán hasznos az élő, online közvetítés, amellyel az interneten keresztül bármilyen távolságból figyelemmel követhetik az eseményeket. A Microsoft webes multimédiás platformján, a Silverlighton alapuló megoldás hatékony tömörítési eljárásának köszönhetően még alacsony sávszélesség mellett is szaggatásmentes lejátszást garantál.

A honlap további erénye, hogy a különböző felhasználók igényei, érdeklődési köre szerint testreszabható. Ha a látogatók bejelentkeznek Live ID fiókjukkal (azaz pl. MSN- vagy Hotmail azonosítójukkal), és bejelölik a programkínálat bizonyos eseményeit, legközelebbi bejelentkezésükkor ezek kiemelt helyen lesznek láthatók a honlapon.

Két egyéb újdonsággal is kedveskedik a honlap. A Pécs 2010 Gyorssegéd segítségével a felhasználók bárhol is járnak a világhálón, az általuk kijelölt szövegre egy kattintással rákereshetnek a Pécs 2010 honlap programkeresőjében – így például egy zenei oldal olvasgatása közben egy pillanat alatt kiderülhet, hogy a kinézett előadó ad-e koncertet idén Pécsett vagy sem. A Webszeletek révén pedig a böngésző Kedvenceket tartalmazó sávjában települő minialkalmazásban követhetők nyomon az Európai Kulturális Fővárossal kapcsolatos legfrissebb hírek és programajánlók, anélkül, hogy el kellene navigálni az éppen megtekintett oldalról. A honlap fent említett különleges tulajdonságai Microsoft Internet Explorer 8-as böngészővel élvezhetők.

Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy technológiánk segítségével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az idei év Európai Kulturális Fővárosát, Pécset jobban megismerheti a világ kultúraszerető közönsége.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák