Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

Firefox 3.6

Újabb szög az Internet Explorer koporsójába.

Tegnap tette elérhetővé a nyíltforrású böngésző legújabb, 3.6-os verziójának végleges változatát a Mozilla Foundation. Habár a kiadás nem jelent generációváltást a browser „életében”, mégis fontos mérföldkőnek számít. Ismeretes, hogy mát tavaly júniusban beharangozta a verziót, illetve az azzal megjelenő újdonságokat.

A 3.5.7-es Firefoxot nyugdíjazó szoftver többek között támogatja az új CSS, DOM és HTML 5 technológiákat, a teljesképernyős videolejátszást, a nyíltforrású Web Open Font Formátumot (WOFF), beépítetten tartalmazza a Personas nevű böngészőskineket, hogy csak néhány példát említsünk. Emellett természetesen még biztonságosabbá vált elődjéhez képest. Ennek jegyében már ellenőrzi az olyan browser plug-ineket, mint az Adobe Flash Playere vagy az Apple QuickTime-ja – így egyrészt mindig friss változatot használhat az internetező, másrészt blokkolhatja a veszélyes(nek minősített) példányokat. Igaz, ez a funkció nem teljesen vadonatúj: a Mozilla még tavaly szeptemberben kezdte felvértezni a régebbi változatokat plug-in ellenőrzővel, de teljes „mellszélességben” a Firefox 3.6-os változatánál debütál a lehetőség.

Természetesen még mindig fontos szempontnak tartják a fejlesztők a program sebességét, különösen a Google Chrome megjelenése óta „hot topik” a teljesítmény. A Mozilla állítása szerint csökkent az alkalmazás felállási ideje, a JavasScript motor 12 százalékkal gyorsabbá vált a 3.5-höz képest, és egyes lapok akár 20 százalékkal gyorsabban töltődnek be. Mike Beltzner, a Firefox igazgatója elárulta, hogy szintén a sebességnövelést célozza a location bar, azaz a címsor keresési eljárásának újragondolása, aminek köszönhetően hamarabb bukkanhatnak fel a legördülő listában a begépelt karakterekhez illeszkedő, általunk korábban használt weboldalak. Valamint lehetővé vált az is, hogy a website-designerek aszinkron scriptbetöltést alkalmazzanak, aminek teljesítményre gyakorolt hatását ugyan nehéz mérni, de a felhasználók számára gördülékenyebbnek tűnik általa a böngésző működése.

Ha a fentiek még mindig nem hatottak meggyőzően a frissítés mellett, akkor majd a Mozilla üzletpolitikája fog. A fejlesztő ugyanis egy nagy kiadást követően a korábbi változatot további fél évig támogatja. Ez azt jelenti, hogy a 3.5-ös Firefoxok 2010 júliusáig kapnak biztonsági patch-eket, utána a fejlesztők nem készítenek több foltozást hozzá.

3.7 vagy 4.0?
A következő nagyobb frissítésre most egy darabig várnunk kell. Az alapítvány közlése szerint erre a megszokott nyilvános tesztelést követően kerülhet sor, ez pedig önmagában hónapokat igényel. Ha meg is jelenik idén, akkor az csak az év vége felé következhet be, de valószínűbb, hogy 2011 elején kapunk új böngészőt. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez még a hármas szériát viszi-e tovább, vagy már a 4.0-s Firefox lesz a következő.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés