Connect with us

Hirdetés

technokrata

Számítógép nélkül már nem megy

Kütyük

Számítógép nélkül már nem megy

Öt év múlva az állások 90 százalékának betöltéséhez szükség lesz infokommunikációs készségekre.

Az IDC globális informatikai kutatócég és a Microsoft nemrég tették közzé annak az európai kutatásnak az eredményeit, amely az infokommunikációs-technológiai (ICT) készségek, más néven e-készségek fontosságát vizsgálta az Európai Unióban. A Microsoft megbízásából „Válság után: e-készségekre van szükség Európa innovációs társadalmának kialakításához” (Post Crisis: e-Skills are Needed to Drive Europe´s Innovation Society) címmel készített tanulmány azt vizsgálja, miért lesz szükség a munkavállalók következő generációjának ICT-készségekre a munkaerőpiaci boldoguláshoz.

A kutatásból kiderült, hogy Magyarországon öt éven belül szektortól függetlenül az állások 90 százalékának betöltéséhez szükség lesz e-készségekre, ami minden aktív és leendő munkavállaló számára kritikus fontosságúvá teszi e készségek elsajátítását és a kapcsolódó oktatást. Az ICT-készségeket nem igénylő állások száma már jelenleg is alacsony, és várhatóan tovább csökken, hiszen a dolgozóknak egyre magasabb szintű e-készségeket írnak elő, és elvárják tőlük, hogy képesek legyenek az infokommunikációs eszközök használatára.

Ezen fontos megállapítások tudatosítása érdekében az Európai Bizottság Vállakozáspolitikai és Ipari Főigazgatósága egész Európára kiterjedő, az e-készségeket népszerűsítő kampányt (e-Skills Week) szervezett, melynek nyitórendezvényén a politikai, a gazdasági, az oktatási és a civil szféra érintett döntéshozói tanácskoznak Magyarország hosszú távú elköteleződéséről az e-készségek nagy volumenű fejlesztése mellett. „A kormányoknak továbbra is be kell fektetniük az oktatásba, a képzésbe, hogy országuk munkavállalói alkalmasak legyenek a digitális kor követelményeinek megfelelő munkavégzésre.” – mutatott rá Jan Muehlfeit, a Microsoft európai elnöke.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a vizsgált 13 uniós ország között elég kicsi az eltérés az ICT-készségek iránti keresletet tekintve. Az országok közötti összehasonlítás szerint Kelet-Közép-Európában ma még nagyobb a semmiféle e-készséget nem igénylő állások aránya, mint Nyugat-Európában. A következő öt évben azonban Kelet-Közép-Európa is felzárkózik majd Nyugat-Európa szintjére, ezért ebben az időszakban jelentős növekedés indokolható az ICT-készségek fejlesztését célzó beruházások terén a régió országaiban. A nyugat-európai országok összességében véve nagyobb fontosságot tulajdonítanak az alapszintű és a fejlett e-készségeknek, mint Kelet-Közép-Európa. Romániában, Lengyelországban és Olaszországban jelentős növekedésre számítanak a technológia-alapú eszközök használatához elengedhetetlen készségek terjedésében, míg Magyarországon a magasabb szintű ICT-készségeknél várnának hasonló fejlődést a megkérdezett vállalatvezetők. Az Egyesült Királyságban kiemelkedően magas az alapszintű e-készségek iránti igény.

Közép-Kelet- és Nyugat-Európára egyaránt érvényes a tanulmány azon intelme, hogy a jelenleg is aktív munkavállalók szempontjából különösen jelentős felnőttképzést és az élethosszig tartó tanulás intézményét a kormányzatnak is támogatnia kell. Hasonlóan fontos és univerzális megállapítás az, hogy az oktatási-képzési szektornak, a vállalatoknak és a kormányzatnak együtt kell működnie, hogy olyan oktatási és készségfejlesztő programokat hozzanak létre, amelyek a piaci igényeknek megfelelő irányba fejlesztik a munkavállalókat. A felmérésből világosan kiderül az is, hogy egyre nagyobb szükség van a technológiai és üzleti készségek kombinációjára, amely megkönnyíti annak mélyebb megértését, hogy az infokommunikációs technológiák mi módon támogathatják az üzleti célok megvalósítását.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés