Connect with us

technokrata

Szinte semmit sem fogyasztó hálózatok

Kütyük

Szinte semmit sem fogyasztó hálózatok

Jelenleg óriási energiapazarlással tudjuk csak elérni egymást a digitális világban. Az internetes és kommunikációs hálózatok átalakulásával ugyanakkor ezerszeresen javulhat az energiahatékonyság.

A világ egy hatalmas lépéssel ért közelebb a zöld és fenntarthatóbb kommunikáció eléréséhez a Bells Lab globális konzorcium által bejelentett Green Touch technológiával. A Bells Lab célkitűzése olyan technológiákat létrehozni, melyek segítségével elérhető a kommunikációs hálózatok jelenleginél ezerszer energiahatékonyabb működése. Ez az ezerszeres csökkentés nagyjából megegyezik azzal az energiamennyiséggel, amellyel a világ kommunikációs hálózatai – beleértve az internetet is – három éven keresztül üzemeltethetők, míg napjainkban ugyanennyi energia csupán egy napi működést tesz lehetővé.

A Green Touch technológia egyesíti az ipar vezetőit, az egyetemi és kormányzati laborokat, hogy kialakítsák és megvalósítsák az energiahatékonyság forradalmian új megközelítését, amely a fenntartható hálózatok középpontjába kerül az elkövetkezendő évtizedekben. A bejelentéssel a konzorcium egy nyílt felhívást is közzétett az Információs és Kommunikációs Technológiai (ICT) közösség tagjai felé, hogy a nagyszabású cél elérése érdekében egyesítsék erőiket.

„A következő évtizedben egyre változatosabb módon kommunikálhatunk egymással, így emberek milliárdjai fognak feltölteni vagy megosztani videókat, képeket, illetve információt nyilvános és magánhálózatokon keresztül. Várakozásaink szerint az infokommunikációs technológiák drasztikus terjedésével más iparágak is hálózatok felhasználásával csökkentik saját szén-dioxid kibocsátásukat. Mindez természetesen az ICT szektor energiafogyasztásának exponenciális növekedéséhez vezet, amelyet ipari szereplőként közösen kell megoldanunk. Ez a konzorcium egyedülálló abban, hogy a hatékonyságnövelő fejlesztések keresésén túl innovációs törekvéseivel, valamint a világ szakértőinek segítségével érjen el alapvető áttörést az ICT szektor szén-dioxid kibocsátásának csökkentésében” – fejtette ki Gee Rittenhouse, a Bell Labs kutatási főigazgatója és a konzorcium vezetője.

Az ezerszeres hatékonyság elérésének célja a Bell Labs azon kutatásán alapul, amely során megállapították, hogy a mai információs és kommunikációs technológiai (ICT) hálózatok a jelenleginél tízezerszer hatékonyabb működési potenciállal rendelkeznek. Ez a következtetés a Bells Lab által készített ICT hálózatok, valamint technológiák (optikai, vezeték nélküli, elektronikai, feldolgozási, útvonaltervezői és architektúrai) alapvető tulajdonságairól szóló kutatás, illetve a felsoroltak fizikai korlátainak a Shannon-törvényhez hasonló képletek alkalmazásával végzett tanulmányozásán alapul.

A Green Touch kezdeményezés céljainak megvalósítására öt éven belül létrehoz egy referencia hálózati architektúrát, és bemutatja a fejlesztés megvalósításhoz szükséges legfontosabb elemeket. Ez az elképzelés új technológiák és ipari területek létrehozásának lehetőségét is magában foglalja.

A konzorcium első, februári megbeszélésén kialakítják a szervezet ötéves tervét, meghatározzák az első évben elvárt eredményeket, valamint a tagok szerepét és felelősségi körét.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek