Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyfelbontásúvá válik a Skype

Kütyük

Nagyfelbontásúvá válik a Skype

Ha a kameránk bírja, mehetnek a HD-s videobeszélgetések.

Habár az online videokonferenciát nem a Skype fejlesztői találták fel, kétségtelen, hogy a P2P program jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az internetes beszélgetéseknél ne csak halljuk, hanem lássuk is a másik felet (és viszont). Annak ellenére, hogy egyre inkább terjednek a nagyfelbontású videotartalmak – még az olyan nagy site-okon is, mint a Youtube -, a Skype ezen a téren mintha kicsit elmaradt volna. De már nem sokáig!

Tegnap jelentette be a VoIP alkalmazás fejlesztője, hogy elkészült a Windows-os változat speciális kiadása, a 4.2-es bétaverzió. Ennek érdekessége, hogy már támogatja a 720p-s HD-s videokonferencia-beszélgetéseket – már ha az hardveresen lehetséges. A régi webkamerák tulajdonosainak nincs mit tenni, ha jobb minőségű képre vágynak, új készülékbe kell beruházniuk. Azoknak viszont, akiknek kamerája képes legalább 1280×720 pixeles felbontás kezelésére, nincs más dolguk, mint telepíteni.

A HD-s kommunikáció ellenére – legalábbis a fejlesztők ígérete szerint – a legújabb Skype is képes másodpercenként 30 frame (azaz képkocka) feldolgozására. Amennyiben ezt az adatmennyiséget az Internet-kapcsolat is tudja továbbítani – a mai szélessávú hozzáféréseknél pedig nem lehet probléma -, akkor máris meggyőződhetünk arról, hogy ismerőseinket is megáldotta pórusokkal a teremtő; de nem lehet többé elcsalni egy kis borostát sem észrevétlenül. Szigorúan a számok terepén maradva: legalább szimmetrikus 1 Mbps-ra képes adatátviteli sebesség kell a kommunikációhoz, ami nem jó hír az ADSL-eseknek, de simán átugorható léc a kábeles előfizetők számára.

Még egy feltétele van a nagyfelbontású beszélgetéseknek: a Skype szerint legalább 1,8 GHz-es processzor kell ennek biztosításához, és ebből is minimum kétmagos. Napjainkban azonban ennél kisebbet csak a „very low budget” kategóriában találunk; az új PC-knek nem lesz feladat a 720p-s „adásokkal” kapcsolatos számítási feladatok elvégzése. A vállalat saját (természetesen HD-s) kamerái hamarosan a boltokba érkeznek (az USA-ban legalábbis), melyeket 100 dollárért kínálnak mikrofonnal együtt, anélkül pedig 70 dolláros áron szerezhetők be.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés